EPA-EFE
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je danas da Izrael počinje primenu “praktičnih koraka” u uspostavljanju naselja na okupiranoj Golanskoj visoravni, u čast američkog predsednika Donalda Trampa.

– Uspostavljanje zajednice kreće u naselju Ramat Tramp (Trampovi visovi) na Golanskoj visoravni, nad kojom Izrael ima suverenitet, što je priznao predsednik Tramp – naveo je Netanjahu na sastanku vlade održanom danas, na rođendan američkog predsednika.

Izraelski premijer je 2019. godine najavio da će u čast Trampa na Golanskoj visoravni biti stvorena zajednica u čast Trampa, a u junu te godine svečano je otvorena lokacija nazvana Trampovi visovi, prenosi Tass.

Američki predsednik je 25. marta 2019. godine potpisao ukaz kojim priznaje suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, na koju pravo polaže i Sirija.

Izrael je 1967. godine, nakon šestodnevnog rata okupirao Golansku visoravan, koja je Siriji pripadala od 1944. godine.

Izraelski prlament je 1981. jednostrano proglasio suverenitet nad tom teritorijom, ali je Savet bezbednosti iste godine presudio da je aneksija ništavna i da nema efekta u međunarodnom pravu.

Golanska visoravan je danas podeljena na tri dela, od kojih je jedna pod kontrolom Izraela, drugi pod kontrolom Sirije, dok se na trećam nalaze snage UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here