EPA/Abir Sultan
Benjamin Netanjahu

Ispitivanja javnog mnjenja u Izraelu predviđaju da će lideru opozicije i bivšem premijeru Benjaminu Netanjahuu nedostajati samo jedan mandat za većinu u nastojanju da se vrati na vlast na parlamentarnim izborima 1. novembra.

Najvažniji saveznik Netanjahuovog konzervativnog Likuda je ultradesna partija Verski cionizam.

Poslednja anketa javnog servisa Kan objavljena u četvrtak i tri ankete od petka tiražnog lista Mariv i TV kanala 12 i 13 pokazuju da će Netanjahuov blok od četiri stranke osvojiti 60 od ukupno 120 poslaničkih mandata.

Ako na novim izborima, petim za manje od četiri godine, ne bude jasnog pobednika moglo bi se dogoditi da Izraelci glasaju ponovo za nekoliko meseci.

Od 2019. izbori su učestali u Izraelu, a te godine je Netanjahu optužen za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u nekoliko korupcionaških slučajeva.

On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije, policiju i sudstvo za “lov na veštice”.

Netanjahua, koji je bio najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela, smenila je u junu 2021. godine raznolika koalicija od osam levičarskih, desničarkih, partija cetra, te jedne male arapske, prve koja je ušla u vladu od 1948. godine, kada je stvorena jevrejska država.

Ankete pokazuju da će ta koalicija osvojti 56 mesta na novim izborima, a da će jedna partija koja nije ni u jednom savezu, a predvodjena je izraelskim Arapima, osvojiti preostalih četiri.

Izraelski izborni zakon zabranjuje objavljivanje ispitivanja javnog mnjenja uoči izbora, podsećaju izraelski mediji. Uz to navode da ankete nisu uvek pouzdane, ali da utiču na političare i glasače.

Prema poslednjim anketama Netanjahuov Likud će osvojiti 30 do 31 mandata i biće najveća stranka u parlamentu, a partija centra Ješ atid (Ima budućnosti) premijera Jaira Lapida 24 do 27 mesta.

Verski cionizam iz Netanjahuovog bloka biće treći po veličini sa 14 do 15 mesta.

Netanjahu se takodje udružio sa ultranacionalistima čije će uključenje u vladu biti test za spoljne odnose Izraela i moglo bi da uznemiri zapadne saveznike, te Palestince i arapske zemlje, komentarišu izraelski mediji.

Netanjahuovi saveznici su nagovestili da će pokušati da preuzmu proces postavljanja sudija i da daju parlamentu ovlašćenje da obara presude Vrhovnog suda.

To bi moglo da otvori put odbacivanju optužbi za korupciju Netanjahua koji je bio premijer 12 godina uzastopno, a 15 ukupno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here