Vesti
Đaci škole “Vuk Karadžić“ sa učiteljicama

Srpska škola “Vuk Kradžić“ iz Sent Albansa prošle nedelje je svečano obeležila slavu Svetog Arsenija Sremca.

U crkvi Svetog Đorđa održana je služba koju je služio vladika Siluan, uz sasluženje oca Borislava Petrovića i ostalog sveštenstva.

Ovogodišnji domaćini slave Mila Prokopić i Milan Cukanić predali su domaćinstvo slave za sledeću godinu Ani Milišić i Dimitriju Joviću.

Domaćini slave Mila Prokopić i Milan Cukanić (s lentama)

Na slavu su ovog puta stigli predstavnici opštine Brimbenk, gradonačelnica Džesmin Nuvin i odbornica Ranka Rašić, gradonačelnik Meltona Goran Kesić, a iz ministarstva za prosvetu i žene Viktorije gost je bila Katarina Nikolić, nekadašnja učenica škole “Vuk Karadžić“.

Pre svečanog programa gradonačelnica i odbornica Veća u Brimbenku su na engleskom, odnosno srpskom jeziku, odale počast autohtonom narodu na čijoj se teritoriji održava svečanost.

Usledilo je kratko obraćanje vladike Siluana i direktorke škole Tatjane Georgijevske.
Podsećajući na značaj slave i slavskih običaja za srpski narod, direktorka je objasnila da slave zauzimaju posebno mesto u srcu našeg naroda.

Liturgiju je služio vladika Siluan, uz sasluženje oca Bore i sveštenstva

– Na ovaj dan čuvamo i promovišemo kulturne, verske, obrazovne i tradicionalne vrednosti i običaje. Inače, Srpska etnička škola “Vuk Karadžić“ iz Sent Albansa je osnovana pre skoro 40 godina i od tada neumorno radi na čuvanju, očuvanju i promociji jezika, našeg nacionalnog, kulturnog i verskog nasleđa kao i poštovanju australijskih vrednosti. S ponosom možemo reći da su mnogi naši učenici postali cenjeni članovi društva. Naš glavni cilj je uvek bio da obezbedimo bezbedno okruženje za učenje gde đaci mogu da uče i napreduju. Od osnivanja škole zakupili smo razne lokacije koje su ljubazno ugostile našu zajednicu, ali od sledeće godine ostajemo bez prostorija, mada se iskreno nadamo da ćemo i to prevazići – rekla je direktorka Tatjana Georgijevska.

Đaci škole “Vuk Karadžić“ ispred crkve u Sent Albansu

Nakon toga je usledio, baš kako je direktorka i najavila, program koji su talentovani učenici škole sastavili zajedno sa nastavnicima.

I zaista učenici su bili na nivou zadatka. Otpevali su srpsku i australijsku himnu, a onda su usledile recitacije, pesmice, skečevi, mudre izreke i plesni program za kraj. Program su vodili domaćini slave Mila i Milan.

Srpska omladina na sceni

– Svi su bili fantastični. Bilo je odličnih recitatora, i pokazali su i smisao i, za glumu i, za recitovanje i, to na jeziku koji njima nije prvi jezik, što je za njih ipak bio izazov. Baš su nas oduševili – razdragano će na kraju direktorka Tatjana Georgijevska.

Sve pohvale za mame

Direktorka škole “Vuk Karadžić“ izrazila je veliku zahvalnost ženama iz srpske zajednice.

Gosti su uživali u priredbi

– Kako ove godine, zbog porodičnih obaveza, naša koleginica Branka Stevanović nije bila prisutna, brinuli smo se kako sve da bude. Ali, zahvaljujući mamama volonterkama, čak i mamama čija deca više ne idu u školu ili još uvek ne idu, ali su iz zajednice, sve je bilo odlično, jer su se one fantastično organizovale. Sala je bila puna, imali smo sigurno preko 300 posetilaca, pohvalili su program i kažu da je bio zaista lep – ističe direktorka škole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here