EPA/Stanislav Kozliuk

U rejonu naselja Pravdino u Hersonskoj oblasti dve ukrajinske čete su, uz podršku devet tenkova i 16 borbenih oklopnih vozila, izvele neuspešnu ofanzivu, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Kako je naveo, tokom borbi, ruske snage su za nekoliko sati uništile više od 120 ukrajinskih vojnika, sedam tenkova i 13 borbenih vozila pešadije.

Portparol je istakao da su u poslednja 24 časa Vazdušno-kosmičke snage Rusije, raketne snage i artiljerija nanosile jake vatrene napade na jedinice i rezerve Oružanih snaga Ukrajine.

U visoko preciznim napadima ubijeno je i ranjeno više od 140 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno pet tenkova i 14 jedinica vojne tehnike u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.

Ruska avijacija takođe je gađala mesta privremenog razmeštanja jedinice neonacističke formacije „Kraken“, 92. mehanizovane i 81. aeromobilne brigade u Harkovskoj oblasti, gde je ubijeno više od 50 neonacista i uništeno više od 10 jedinica specijalne vojne tehnike i vozila.

Ruske oružane snage su napadima na brigade Oružanih snaga Ukrajine u Družkovki, Artjomovsku i Zajcevu u DNR likvidirale više od 230 ukrajinskih vojnika i uništile deset tenkova i 23 oklopna vozila.

Uništena su četiri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije u Harkovskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti.

Sistemi PVO oborili su osam bespilotnih letelica u DNR, Zaporoškoj oblasti, Hersonskoj oblasti i Nikolajevske oblasti.

Osim toga, u vazduhu je uništeno 25 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača raketa „Himars“ i „Oljha“ u okrugu Nove Kahovke i Hersona.

Provokacije kod Zaporoške nuklearke

Prema rečima portparola, kijevski režim nastavio je sa provokacijama kako bi stvorio pretnju od tehnogene katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.
Tokom proteklog dana zabeležena su dva artiljerijska granatiranja naselja Volna i trafo-stanice termoelektrane koja se nalazi u neposrednoj blizini nuklearne elektrane.
Ukupno je iz Nikopoljskog rejona Dnjepropetrovske oblasti ispaljeno 15 artiljerijskih granata. Ukrajinske artiljerijske jedinice suzbijene su uzvratnom vatrom.
Radijaciona situacija u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i dalje je normalna.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 293 aviona, 155 helikoptera, 1.973 bespilotne letelice, 375 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.998 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 837 borbenih vozila višecevnih raketnih bacača, 3.393 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 5.640 jedinica specijalnih vojnih vozila.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here