A. Čukić
Pripadnici vojske Srbije

Vlada Republike Srbije donela je odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima kako bi sačuvala vojnu neutralnost. Pripadnici Vojske Srbije neće učestvovati na manevrima Slovensko bratstvo u Belorusiji, gde je trebalo da vežbaju sa tamošnjim i ruskim jedinicama od 10. do 15. septembra.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posle sednice Vlade Srbije rekao je da je ta odluka doneta pod strašnim pritiskom EU.

– Ti pritisci bez smisla rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja. Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom – rekao je Vulin.

On je naglasio da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna. Da bi se sačuvao taj status, izbegle ili bar umanjile posledice napada na zemlju, politiku i našu ekonomiju, Vlada Srbije donela je odluku da se prekine sa svim zajedničkim vojnim vežbama s partnerima.

– U narednom periodu nećemo učestvovati u vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni sa ODKB, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni EU, ni istokom ni zapadom. Takođe, naše učešće u mirovnim operacijama u svetu biće posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano – naveo je ministar Vulin.

Srbija redovno učestvuje u godišnjoj vežbi Slovensko bratstvo i prošle godine bila je domaćin. Sada je predstavnik za medije beloruskog ministarstva odbrane Igor Gremeškevič izjavio da Minsk nije zvanično obavešten o odustajanju Srbije od učešća u vežbi kod Bresta. Ruski mediji ukazuju da je vežba trebalo da bude održana na poligonu Brestski, kod grada Bresta na samoj granici Belorusije sa članicom NATO Poljskom. Upravo je to deo Belorusije u koji je predsednik Lukašenko prebacio značajna pojačanja čim je izbila kriza posle izbora i istovremeno zatražio i dobio garancije za zaštitu suvereniteta od Moskve i ODKB, vojnog saveza kojeg Rusija predvodi.

Pukovnik Aleksandar ,Žilin, rukovodilac moskovskog Centra za izučavanje problema nacionalne bezbednosti, nije iznenađen razvojem događaja i ukazuje da se Srbija bez svoje krivice našla u epicentru kontinentalnog sukoba istoka i zapada. On kaže da su svi na zapadu odavno znali za planiranu vežbu Slovensko bratstvo i da su im vojni atašei dostavili dokumenta s planovima, ciljevima i brojem vojnika i količinom naoružanja. Protivljenja nije bilo do sada, kaže Žilin, ali se u međuvremenu nešto promenilo.

– Propao je državni udar u Belorusiji koji su planirale i organizovale zapadne specijalne službe, po ugledu na onaj koji se dogodio u Ukrajini 2014. godine. Sada zapad, usled neuspeha, mora da pokaže jedinstvo po principu “ili si s nama ili leti glava”. Činjenica da Beograd nije uspeo da prvo obavesti Minsk o povlačenju svoje jedinice iz vojne vežbe govori da je pritisak naglo stigao i da je bio žestok, i Srbija, kao mala zemlja, naravno da nije mogla da se odupre – rekao je Žilin.

Oslanjamo se na sebe

Ministar Vulin kazao je da proces opremanja i jačanja naše vojske neće biti zaustavljen.

– Mi ćemo raditi na povećanju naše borbene gotovosti više i upornije nego ikada. Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka nas obavezuje da se oslonimo samo na sebe i svoju snagu – naglasio je ministar Vulin.

Histerija i u medijima

Histerija oko vojne vežbe Slovensko bratstvo počela je i u zapadnim medijima. Prvi su povukli nogu Rojters i britanski “Independent”. U huškačkom tekstu pod naslovom “Beloruski haos”, list navodi da Srbija i Rusija izvode manevre u jeku demonstracija protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

Hvala KGB

Na poligonu Brestski u okviru Međunarodnih vojnih igara prethodnih sedmica učestvovao je tim od devet pripadnika Vojske Srbije na takmičenju Snajperska granica. Kao što su “Vesti” pisale, saradnik Atlantskog saveta, NATO lobista iz Belorusije poljskog porekla Franak Viačorka uradio je fotomontažu kojom je pokušao da slaže da srpski snajperisti učestvuju u smirivanju nereda ne samo u Brestu, nego i u Minsku.

Pukovnik Žilin ukazuje da je u svakom trenutku moguća provokacija bilo koje vrste, budući da se sve odvija na poligonu na granici s NATO.

– U Brestu takođe ima nemira i demonstracija. Ako neko baci bombu među demonstrante, zapadni mediji će već naći krivca. Hvala beloruskom KGB-u što se to već nije dogodilo tamo – kaže Žilin.

Rusija uvek trn u oku

Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC Fond) kaže da ne veruje da bi se učešće Srbije na vojnoj vežbi moglo instrumentalizovati kao podrška Aleksandru Lukašenku, ali ne isključuje negativne reakcije Zapada.

– Ipak, ne treba zanemariti ni činjenicu da je reč o multinacionalnoj vežbi u kojoj učestvuje i Rusija, a Srbija se zbog saradnje sa tom državom u oblasti odbrane već nalazi pod lupom Brisela i Vašingtona. Pažnja je u velikoj meri pojačana prema svemu što se dešava u kontekstu Rusije i njene umešanosti u Ukrajini – navodi Novaković.