EPA/Valdrin Xhemaj

Srpska dijaspora u Austriji, posle odluke tamošnjeg parlamenta da se od februara uvede obavezna vakcinacija, smatra da ne treba nikoga terati na primanje vakcine.

– Obavezna vakcinacija doprineće da će se veliki broj vakcinisati. Vršiće se pritisak na svakom koraku, a tako i na radnom mestu – ističe Jovica Stanojević iz Beča.

On je naglasio da je protiv obavezne vakcinacije jer smatra da svako treba sam da odluči da li hoće da je primi ili ne.

– Austrijske vlasti odlučile su se na ovaj korak jer je stopa vakcinacije premala da bi postigli imunitet krda. Bez toga nema kraja pandemiji. Iako sam protiv obaveznih mera, smatram da je ova bila neizbežna. Videli smo proteklih meseci da je nemoguće navesti građane, koji to još nisu učinili, da se vakcinišu. Mnogo je lažnih vesti preko društvenih mreža koje plaše ljude i zato je bila neophodna obavezna vakcinacija – rekao je Miloš Đorđević.

On je ukazao da će na početku, zasigurno doći do radikalizacije onih koji su protiv vakcine, ali da će vremenom da se slegne atmosfera i da će se građani vakcinisati.

Anđelka Stanić je uverena da su sada svi oni koji ne žele da se vakcinišu saterani u ćošak i da će morati da se imunizuju.

– Nećete moći da izađete iz kuće jer ćete dobiti kaznu ako niste vakcinisani. Već sada nevakcinisani ne mogu u prodavnice. Onima koji nisu vakcinisani preti i gubitak radnog mesta. Sve to će se odraziti na živote građana – objasnila je ona.

Inače, neka istraživanja austrijskih vlasti pokazala su da je stopa vakcinisanosti među građanima poreklom iz Srbije među najnižima.

Samovolja vlasti

Na drugoj strani Predrag Panić ocenjuje da austrijska vlada nije smela da uvede obaveznu vakcinaciju.

– To je kršenje ljudskih prava. Austrija je time postala totalitarna država, diktatura. Diktiraju građanima sada i šta treba da rade sa svojim zdravljem. To je nedopustivo. Uveren sam da će Ustavni sud ubrzo ukinuti obaveznu vakcinaciju. Ne može samovolja vlasti biti jača od vladavine prava i ljudskih prava – poručuje on.

Panić naglašava da obavezna vakcinacija samo koristi farmaceutskoj industriji da zarađuje na vakcinama koje nisu ni ispitane kako treba.