EPA
Ilustracija

Podele unutar vladajuće koalicije u Saveznom parlamentu Australije nastavile su se tokom zasedanja ove sedmice.

Poslanik iz redova Nacionalne partije Džordž Kristensen najpre je, poput senatora Antića i Renika, najavio da neće podržati nijednu vladinu agendu dok se Australijanci koji ne žele da se vakcinišu ne zaštite od diskriminacije. Zatim je žestoko optužio vlade država i teritorija i čak uporedio kovid mere sa nacističkim režimom.

– Totalitarni režimi koji su odgovorni za najzverskije zločine u 20. veku, mislim na Hitlera, Staljina, Maoa i Pola Pota, nisu nastali preko noći. Oni su se služili strahom kao oruđem kontrole, a onda su počeli da isključuju ljude iz društva. Najpre blago, a onda sve oštrije, dok konačno nisu počeli da eliminišu ljude, što društveno, što fizički – poručio je Džordž Kristensen tokom govora u Parlamentu.

On je zatim rekao da se u Australiji u 21. veku premijeri država i teritorija utrkuju na tom putu, trudeći se da “nadmudre jedni druge”.

– Opijeni moćima koja imaju, oni uvode sopstvene zakone biološke bezbednosti i uspostavljaju policijske države s potpunim medicinskim aparthejdom. Nevakcinisani Australijanci su sve više demonizovani i društveno izopšteni. Totalitarni put na kojem smo sada, nikada se nije dobro završio – istakao je Kristensen.

On je čak pozvao ljude na građansku neposlušnost.

– Način da povratimo ljudsko dostojanstvo u ovoj zemlji, a to ne kažem olako, jeste građanska neposlušnost – rekao je Kristensen.

Opozicija je žestoko osudila ovakav stav poslanika koalicije i zatražila od saveznog premijera Skota Morisona da osudi njegov istup. Međutim, premijer u svom odgovoru nijednog trenutka nije Kristensena spomenuo imenom.

– Kao sin policajca, verujem da svako treba da poštuje zakon i niko ne bi trebalo da podstiče bilo koga na nepoštovanje istog. Uvek bih osudio svaki čin ohrabrivanja građanske neposlušnosti, od strane bilo koje osobe i na bilo kom mestu – rekao je Morison.

Premijer je zatim podsetio i na 2017. godinu kada su sindikati pokušali da upadnu u Parlament, što je od strane sekretarke ACTU sindikata Sali Mekmanus bilo opravdano rečima da “ne smatra kršenje zakona za problem, ukoliko je zakon nepravedan”. Njegovo podsećanje nije bilo po volji laburistima, koji su glasno negodovali zbog ovog Morisonovog poređenja.

Prva “pobeda“ Antića i Renika

Senatori Aleks Antić i Džerard Renik popustili su u nameri da ne podrže nijedan predlog vlade u Gornjem domu Parlamenta dok se ne zaštite nevakcinisani građani. Međutim, oni su pristali da daju glas samo za određene proceduralne odluke, a zauzvrat su zahtevali da se unesu izmene u propis o kompenzaciji zaposlenima koji imaju neželjene reakcije posle primljene vakcine protiv kovida.

Zahtev je ispunjen, pa će ukoliko je neko sprečen da radi posle vakcinisanja, biti kompenzovan ako izgubi najmanje 1.000 dolara od plate. Prvobitno, plan vlade je bio da se kompenzacija primenjuje tek kada neko izgubi zaradu od 5.000 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here