Neven Subotić svoju platu daje onima koji nemaju. Naravno, ne celu, ali podatak da, poput modernog Robina Huda, brine o siromašnima redak je slučaj u savremenom sportu, opterećenom delom jurnjavom za rezultatima, delom za propratnim efektima njegovog bavljenja.

 

U tako poremećenom sistemu vrednosti naš, nažalost, bivši reprezentativac osnovao je 2013. godine Fondaciju Neven Subotić, sa ciljem da obezbedi makar pristojne životne uslove deci iz najzabačenijih krajeva sveta.

Kaže, nije mu teško i može sve da stigne.

– Tokom dana imam dovoljno sati, van onih koje posvećujem fudbalu, da se brinem i o deci. Ona u Africi su na samo nekoliko časova leta od nas, ali žive potpuno drugačije. Preuzeo sam dosta obaveza na sebe, međutim, mogu da računam na pomoć fenomenalnih kolega i volontera – ispričao je bivši reprezentativaca Srbije.

Subotićeva fondacija najviše je prisutna u Mozambiku i Etiopiji gde okušava da reši goruće probleme.

– Nema zdravlja ako nema čiste vode, a bez zdravlja nema ni šanse za obrazovanjem. Na primer, naš cilj je da deca ili žene ne moraju da pešače pet ili šest sati do izvorišta bistre vode, već da im je zato potrebno najviše 30 minuta. To će im ostaviti pet do pet i po sati slobodnog vremena svakog dana koje mogu da ulože u obrazovanje. Razmišljamo o daljim koracima. U školama deca moraju da imaju sanitarnu negu. To je važan aspekt. Čak postoje dokazi da više dece u Africi pohađa nastavu ukoliko su im obezbeđeni odgovarajući sanitarni objekti – rekao je Neven koji je sakupio  par miliona evra, izgradio preko 50 objekata i obezbedio da skoro 30.000 dece u  Africi dobije pristup čistoj vodi.

Bivši štoper francuskog Sent Etjena je radeći vredno na prikupljanju novca sa svojom fondacijom otvorio čak 99 izvorišta pijaće vode u Etiopiji o čemu je preko zvaničnog sajta obavestio sve donatore.

Obaveštenje sadrži koordinate izvorišta na mapi, broj donacija koje su utrošene za pronalaženja izvora, koliko je korisnika izvora i godina otvaranja.

– Postoje dve grupe ljudi na svetu. Jedni, kojima je potrebna pomoć, i drugi, koji mogu pomoći. Ja sam imao dosta sreće u mom životu i želim da i drugi budu srećni – rekao je svojevremeno Subotić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here