Lična arhiva
DEO SLATKIŠA PODELILA SA DRUGARIMA: Nevena Pantelić

Znajući koliko je teško breme na plećima samohranih roditelja, naša plemenita čitateljka Nadežda Radović iz Vizbadena trudi se već godinama da upravo takve jednoroditeljske porodice obraduje poklon-paketima i donacijama.

Izuzetka nema ni ovog puta, jer je ova dobra duša posredstvom Redakcije “Vesti” uputila dva poveća paketa, puna slatkiša, odeće, obuće i igračaka za Snežanu Pantelić (46) iz sela Zarići kraj Kosjerića i njenu osmogodišnju ćerkicu Nevenu. Pošiljka je nedavno stigla na njihovu kućnu adresu, donevši veliku radost u skromni dom.

– Ne mogu rečima opisati koliko su nas obradovali pokloni te divne žene. Sve je prelepo. Nevena je sijala od radosti kada smo otvorili pakete i kada je videla šta sve ima unutra. Malo je reći hvala toj divnoj ženi koja je toliko obradovala moje dete, ali ne znam šta bih joj drugo poručila. Nevena je bila toliko ponosna i srećna što je dobila lutku od koje se sad ne odvaja, da je to morala da podeli sa učiteljicom. Isto tako, deo slatkiša odnela je u školu da ih podeli sa svojim drugarima. Zaista, ovi darovi su nam dobrodošli da razgalimo srce, kad su me već tolike nevolje snašle i kad smo ostali bez najmilijih u tako kratkom vremenskom razdoblju – rekla je Snežana Pantelić, priznavši da joj smrt mlađeg brata, ujedno i stuba porodice i dalje teško pada.

Nažalost, kako Snežana nema zaposlenje, nema ni stalnih primanja osim skromnog dečjeg dodatka, što nije dovoljno ni za najosnovnije.

– Nigde ne radim i nemam dodatno primanje osim dečjeg dodatka. Živim s bratom Spasojem (50), obolelim od Parkinsonove bolesti, koji prima invalidsku penziju, a primanja nam ukupno iznose oko 25.000 dinara što ni izbliza nije dovoljno za sve naše potrebe. Mlađi brat koji nam je pomagao i od koga smo tako reći zavisili doživeo je nesreću na poslu prošle godine u 31. godini i preminuo. To je bio veliki udarac za našu porodicu i sad kad na to pomislim suze same teku. Još ne mogu da prebolim. Bojim se samo da se ne razbolim zbog toga, ne smem zbog Nevene. Ona mi je sve – iskreno će nesrećna Snežana Pantelić.

Istina, kad smo prvi put pisali o Snežaninim mukama bilo je to zato što nije mogla da obezbedi ogrev za zimu. Čim su saznali za to posredstvom “Vesti”, naši plemeniti čitaoci odmah su pritekli u pomoć, zahvaljujući čemu se Snežana, njen bolesni brat Spasoje i ćerkica Nevena nisu smrzavali. Iako je zima prošla, varljivo i hladno proleće traži dogrevanje.

– Zima je bila hladna i duga, a ni sad nije bolje, iako je proleće kalendarski uveliko počelo. Ogreva skoro i da nemamo, sve smo potrošili. To me brine… Do sada se nikome nismo obraćali za pomoć i uvek smo se snalazili kako smo znali i umeli, ali ogrev nam je bio hitna stavka koju nismo mogli sami da obezbedimo, a ne možemo ni sada – istakla je Snežana.

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci “Vesti” koji mogu i žele da pomognu Snežani Pantelić, mogu stupiti s njom u kontakt putem telefona na broj: +381 31 587 881 i +381 61 171 41 89, adresa je selo Zarići, 31260 Kosjerić, Srbija i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Takođe, donaciju možete uputiti na Snežanino ime direktno iz Srbije na broj računa: 205-9011007077500-65 (Komercijalna banka). Naravno, na usluzi je i Redakcija “Vesti”.

Hvala od srca

– Kada smo se posredstvom “Vesti” obratili za pomoć humanim zemljacima, nisam znala šta da očekujem, niti sam bila sigurna da će nam neko zaista pomoći posle apela. Hvala od srca još jednom svima koji su nam priskočili u pomoć i spasli nas muka i smrzavanja. Hvala još jednom i dobroj Nadeždi iz Nemačke koja je mislila na nas – istakla je Snežana Pantelić, samohrana majka osmogodišnje devojčice za koju ne prima alimentaciju.

Život ih nije mazio

Kako kaže, život ih nije mazio, ali nikad se nisu predavali. Međutim, budući da se brat Spasoje jedva kreće i više nije sposoban da radi, a Snežana zbog njegove nege, kao i brige o ćerki, takođe, nije u mogućnosti da radi, to je situacija za njih veoma teška.

– Činjenica je da nam je zaista teško da se prehranjujemo samo od tuđe nege i dečjeg dodatka. Nevena je drugi razred osnovne škole i njene potrebe su nam, takođe, na prvom mestu. Ona silno želi da ima svoju sobu, a ja to ne mogu da joj pružim, zbog čega mi se srce kida. Kako ću joj ispuniti tu želju ni sama ne znam. Ona je moja jedina svetla tačka u životu i moram da se borim za nju – iskreno će Snežana, koja je, nažalost, bila i žrtva nasilja, zbog čega se nikad nije udala za oca svog deteta.