D. N. Petrović
Uskoro u Beogradu: Adisa, Imrah i Almin Bulić

Mada je već sakupljeno dovoljno novca za lečenje 15-mesečnog Imraha Bulića iz Mura kod Novog Pazara, dečaka koji je rođen sa teškim anomalijama (mišićna distrofija i problem sa gutanjem), naši čitaoci i drugi dobrotvori iz celog sveta i dalje šalju priloge. 

Za nešto više od mesec dana porodica Bulić sakupila je 22.500 evra od raznih dobrotvora, mahom poreklom iz Sandžaka – Raške oblasti.

A sve dok se tekst o nevoljama Bulića nije pojavio u „Vestima“ i na portalu humanitarca Hida Muratovića, detetu nisu mogli da kupe ni specijalnu hranu (hrani se posebnim špricem preko specijalnog otvora na stomaku) koja ga održava u životu.

Sada imaju sve što im je potrebno.

Imrahovim siromašnim roditeljima Alminu i Adisi poslednje donacije stigle su iz Nemačke, jedna od 7.000 evra, druga 500 evra. Prvu su lično doneli predstavnici jedne humanitarne organizacije koji se, kako ističe dečakov otac Almin Bulić, nisu ni predstavili. Samo su se sa Imrahom slikali, poigrali i poželeli mu da pobedi sve nedaće i izbori se sa teškim bolestima koje ga prate od rođenja. Drugu donaciju su preko Mešihata Islamske zajednice poslali dobri ljudi poreklom iz Sandžaka, koji takođe žive i rade u Nemačkoj.

– Sada nam je sve mnogo lakše. Para imamo za pelene, specijalnu hranu, negu, lekove. Samo je briga za Imrahovo zdravlje ostala, jer prognoze lekara nisu nimalo dobre. Za koji dan Imrah će sa majkom u Beograd, gde će ponovo proći kroz različite preglede. Kada se vrate, definitivno ćemo znati šta i kako dalje. Znaćemo da li će se i dalje hraniti „preko stomaka“, da li će biti potrebna neka operacija u jednjaku gde ima zastoj, da li će ikada prohodati… Mada su dijagnoze obeshrabrujuće, mi se nadamo najboljem. Moramo se nadati i verovati da će i naš Imrah biti kao i druga deca – priča Almin Bulić.

Moli nas da prenesemo veliku zahvalnost svima koji su pomogli njegovoj porodici.

– Nekima smo se i lično zahvalili, a mnogima, nažalost, nismo. Svim dobrotvorima želimo da nikad ne dođu u našu siutuaciju i da ih pre svega zdravlje služi – ističe Almin i dodaje:

– Čuvamo svaki dobijeni evro, trebaće nam, jer postoji mogućnost da Imrah bude upućen na dijagnostikovanje i lečenje negde u inostranstvu. Ni za specijalnu hranu više ne trošimo novac, jer je dobijamo o trošku države. Stiglo nam je i mnogo pelena, odeće za nas i mališane, hrane… Pošto živimo u staroj kući sa još tri porodice, bez kupatila i najosnovnijih uslova za život, planiramo da deo dobijenog novca, samo pod uslovom da ne bude potreban za lekove i lečenje negde u inostranstvu, iskoristimo za izgradnju kućice na periferiji grada. Tu bi Imrah imao kupatilo, odgovarajuću higijenu i sve drugo što je potrebno za njegovo dalje napredovanje.

Dali mu tri meseca života

Odmah posle rođenja mali Imrah je sa majkom poslat u Beograd gde su lekari prognozirali da neće živeti više od tri meseca. Na sreću, iako se hrani „preko stomaka“, dečak lepo napreduje i već je napunio 15 meseci. Niko, pa ni lekari u Novom Pazaru, ne znaju šta će biti dalje i kako će teći njegov rast i razvoj. Više detalja (možda i predloga) znaće se kada se vrati sa ispitivanja u Beogradu.

Uručena pomoć i iz Australije

Prilikom posete Bulićima, uručene su i još dve donacije čitalaca „Vesti“ iz Australije. Prva od naše čitateljke B. G. iz Adelejda od 200 dolara, a druga od 150 dolara Rade Kujundžić.

– Hvala od srca tim dobrim dušama koje su mislile na nas. Teško je pronaći reči za svu dobrotu koja nas je zadesila u proteklih mesec dana – poručili su Adisa i Almin Bulić. 

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.
Izvor:

D. N. Petrović

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime