Screenshot

Mesto na kojem se susreću Pacifik i Atlantski okean, kod Rta Horn, izgleda kao da je neko povukao liniju na geografskoj karti – jednu polovinu obojio je tamno plavom, drugu zelenkastom nijansom.

Snimak “sudara” dva okeana postao je viralan upravo zbog neočekivanog prizora koji navodi na pomisao da se njihove vode ne mešaju.

Ipak, stručnjaci napominju da je granica između dva okeana samo ponekad jasno vidljiva, jer se vode okeana mešaju, samo dosta sporije nego što bismo očekivali i uz uticaj različitih faktora.

Vode različite boje i gustine mešaju se po principu difuzije (širenje ili razlivanje), koja kod tečnosti ide izuzetno sporo. Kod okeana dužina tog procesa najviše zavisi od fizičke agitacije, tj. fizičkih uticaja na mešanje – talasa, podvodnih struja, vetrova…

Do različite gustine susednih okeana dolazi pod uticajem brojnih faktora – razlike u salinitetima vode, priliva slatke vode od topljenja glečera, velike reke koje lokalno unose i izvesnu količinu gline i mulja u okean i menjaju mu gustinu i boju, većeg broja algi s jedne strane…

No, sve to ne čini ovaj fenomen manje atraktivnim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here