Nevidljivi asteroidi prete Zemlji

0

 

Dinosaurusi su, prema jednoj naučnoj hipotezi objavljenoj u SAD, izumrli pre 65 miliona godina posle pada ogromnog meteorita na Zemlju, a sudar sa takvim nebeskim telom prečnika oko jednog kilometra danas bi uništio civilizaciju na ogromnoj teritoriji i prouzrokovao smrt miliona ljudi.

 

Astronomi SAD, Rusije i Velike Britanije zbog toga već od kraja proslog veka prate kretanje asteroida prečnika većih od 100 metara. Sada se za potencijalno opasan smatra asteroid Apofis, koji bi na našu planetu mogao da padne između 2029. i 2036. godine.

 

Ispostavilo se međutim, da su astrolozi "prevideli", verovatno na desetine nevidljivih kosmičkih ubica. Samo teleskop WISE, koji funkcioniše u infracrvenom (termičkom) spektru istovremeno je locirao 16 potencijalno opasnih asteroida.

Ova nebeska tela se sastoje od veoma tamnog materijala i zato su nevidljiva, ali ih sunčevi zraci dobro zagrevaju tako da se lako lociraju po toplotnom zračenju.

 

Astronomi smatraju da WISE može da pronađe najmanje 200 takvih tela, koja su, kako smatra Ričard Binzel iz tehnološkog instituta u Masačusetsu, ostaci kometa iz čijih jezgra je ispario led.

 

Astrologe ipak umiruje činjenica da je u dosadašnjem postojanju civilizacije, na Zemlju palo samo jedno nebesko telo, koje je moglo da izazove katastrofu – Tunguski meteorit. Taj meteorit je pao na nenaseljenu teritoriju u Sibiru, ali ni to ne čudi, jer ljudska naselja su koncentrisana na samo nekoliko procenata zemljine površine, navodi moskovski dnevnik "Izvestija".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here