Nevini stradali za svoju veru

0

Posle svete liturgije u hramu Svetog Georgija, koju su služili protojerej Bogdan Smiljić, protonamesnici Siniša Vujasinović, Duško Spasojević, Saša Momirović i jerej Neđeljko Đokić, sveštenstvo se sa okupljenim narodom uputilo ka Oficirskom spomen-groblju na kome počivaju oficiri stradali za vreme bombardovanja pre 70 godina. Na centralni spomenik su položeni venci, a zatim je održan Vidovdanski parastos, tokom koga su pomenuta imena svih 116 stradalnika. Vence su položili Novica Andrejić, predsednik Crkvene opštine Osnabrik, Momirka Marinković, generalni konzul Generalnog konzulata RS u Hamburgu, i potpukovnik Saša Vasiljević iz Vojnog izaslanstva Republike Srbije u Berlinu.

 

Nemački aktivista

Vidovdanskoj proslavi je prisustvovao i Valter Grotrup, predsednik udruženja Antikriegsbaracke-Atter,
koje se bori za očuvanje i pretvaranje u muzejski prostor autentične logorske barake obeležene brojem 35 u kojoj su svoje sužanjstvo provodili naši oficiri za vreme Drugog svetskog rata.

U crkvenom domu koji je posvećen Svetom knezu Lazaru organizovan je ručak za sve prisutne i održana svečana akademija koja je počela himnom "Bože pravde". Osnabrički paroh, otac Siniša, vodio je program akademije, a sve goste je kao domaćin pozdravio Novica Andrejić. Predavanje na temu "Sveti mučenici" održao je protonamesnik Duško Spasojević.

– Još osnabrički stradalnici, 6.000 oficira, zatočenika logora OFLAG VI C
, a među njima 35 generala, nisu zvanično proglašeni za mučenike. Mi se danas nalazimo na mestu koje s pravom možemo nazvati martirijum (mesto na kome nevini stradaju za svoju veru) – naglasio je Spasojević.

Povodom velikih Vidovdanskih jubileja, 625 godina od Kosovskog boja i 100 godina od Sarajevskog atentata skupu se najpre obratio potpukovnik Saša Vasiljević, potom Momirka Marinković i princ Vladimir Karađorđević, koji su istakli da pojedini istoričari pokušavaju da prekroje istoriju i okrive srpski narod i od žrtve naprave zločinca.

 

Đački program

Učenici Srpske dopunske škole iz Bremena, Jovana i Dušan Borenović, Marko i Mirko Mavrak, Koviljka Mićić, Adrijana Tatić i Slađana Stanić, govorili su stihove iz narodnih pesama o caru Lazaru i carici Milici, Boju na Kosovu, a završili program stihovima Dobrice Erića "Zdravica narodu srpskom".
Ruska deca iz osnabričke parohije ulepšala su akademiju svojim muziciranjem na klaviru, a njima se pridružila i naša Mateja Vujasinović.

Program je završen pesmama "Kreće se lađa francuska" i "Tamo daleko", uz muzičku pratnju Tee Arnold, naše mlade violinistkinje iz Minstera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here