K. Nedeljković
Nemoćni: Snežana i David Dimitrijević

Muke kroz koje skoro neprestano prolazi sada 11-godišnji David Dimitrijević iz Surčina, teški srčani bolesnik, jer se svako malo nađe u bolnici zbog svog zdravstvenog stanja, dirnule su u srce mnoge plemenite čitaoce “Vesti”. Već godinama unazad, trudili su se da pomognu njegovoj samohranoj majci Snežani Dimitrijević da izađe na kraj sa problemima, ponajviše oko nabavke lekova koje David ne može dobiti na recept. Situacija kod Dimitrijevića se prethodnog meseca, posebno zakomplikovala, jer je i majka Snežana doživela masivnu plućnu emboliju. Završila je u bolnici gde su urađene i detaljne analize, a na otpustu je dobila terapiju od koje joj se zavrtelo u glavi.

– Šta da vam kažem, nevolje nikako da nas zaobiđu. Dosad smo se snalazili kako smo znali i umeli, da imamo za lekove i najosnovnije, ali sve što mi se izdešavalo, stavilo nas je opet u veoma tešku poziciju. Počela sam da se gušim i otišla hitno u bolnicu, gde su ustanovili da imam plućnu tromboemboliju. Nakon što se stanje stabilizovalo i pošto su me lekari pustili kući, dobila sam terapiju u kojoj mi je prepisan i lek xarelto od 15 mg. Samo jedna kutija košta više od 8.000 dinara (oko 70 evra). Možete onda i da zamislite moj šok – rekla je Snežana, čijem je sinu još kao bebi ugrađen pejsmejker, dodavši:

– Nabavka lekova, koje moramo posebno da plaćamo, uvek nam stvara dodatno opterećenje, jer kada od socijalne pomoći koja iznosi oko 100 evra, moram da izdvojim za kiriju 40 evra i još 60 za lekove, ne ostaje ništa za život. Da nije bilo dobrih ljudi, komšija i Davidove učiteljice, ne znam ni sama šta bi sada sa nama bilo. Volela bih da mogu da radim, ali to je nemoguće kako zbog Davida, kome je zdravlje narušeno od rođenja, tako sada i zbog mog. Zato su naše muke neprestane i nemamo drugo rešenje nego da opet zamolimo dobre zemljake za pomoć.

Onima kojima se David Dimitrijević učini na prvi pogled kao sasvim zdrav dečak, prevariće se ukoliko ne zadignu njegovu majicu i ne vide veliki ožiljak po sredini grudnog koša. Ili dok ne pročitaju opširan medicinski izveštaj i ozbiljnu dijagnozu – kardiomiopatija. Pošto od toga boluje odmalena, nije ni bilo čudno to što je David, dok nam je ova nesrećna mama otkrila razlog zbog koga se ponovo našla u situaciji da moli za pomoć dobre ljude, mirno sedeo pored nje, sa blagim osmehom na licu, uprkos činjenici da ga čeka još jedna u nizu hospitalizacija zbog zamene baterije na pejsmejkeru. To je još jedan od razloga što će ovaj dečak i ovu školsku godinu morati da pohađa onlajn, daleko od žamora dece i školskog zvona.

Lekovi koje Snežana mora da koristi i otpusna lista

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete malom Davidu Dimitrijeviću i njegovoj majci Snežani i makar malo olakšate tešku svakodnevicu, možete stupiti u kontakt s njima telefonom: +381 61 237 53 99 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Željeznička br. 71, Surčin, Srbija, a tu je i broj tekućeg računa (Banka Intesa) 160-5700100704765-59.

Nadamo se da će naši dobri čitaoci i ovog puta imati razumevanja za malog Davida i njegovu mamu Snežanu, koja pored njega mora da misli i na ćerkicu Nadu.