K. Nedeljković
Peh za pehom: David Dimitrijević sa mamom Snežanom

Muke kroz koje skoro neprestano prolazi devetogodišnji David Dimitrijević iz Surčina, teški srčani bolesnik, koji je doskoro bio u bolnici zbog tromba, dirnule su u srce i plemenitog Mihajla Hromiša iz Brizbejna, jednog od najstarijih čitalaca “Vesti” sa Petog kontinenta, koji je, kako smo već zabeležili, kao pomoć ovom mališanu, izdvojio 200 dolara (115 evra).

Ne časeći časa, i naša ekipa je nedavno posetila malog Davida, kao i njegovu majku Snežanu, kako bi im uručili prilog, polovan televizor, nešto odeće i obuće donatora iz daleka. Tom prilikom, saznali smo i da je nova nevolja zadesila ovog mališana, jer je igrajući se, svojom nepažnjom, nezgodno pao i slomio ruku, pa je završio na operaciji.

– Šta da vam kažem, nevolje nikako da nas zaobiđu. Zbog slomljene ruke trpeo je velike bolove danima, jer ga je gips u početku toliko stezao da mu je pomodrela ruka. Na sreću stanje se stabilizovalo, čim su mu to lekari popustili, ali mi smo ostali bez dinara u kući. Koliko smo samo zahvalni na ovim darovima, teško je i opisati. Stižu nam u više nego dobar čas. Bog bolagoslovio naše dobrotvore. Neka ih zdravlje i svaka sreća u životu uvek prati – rekla je u dahu majka Snežana.

Dok smo predavali darove, mali David je živo pratio naš razgovor, uz blagi osmeh na licu zbog pristiglih poklona, odeće i obuće kojoj se posebno radovao.

– Nabavka lekova, koje moramo moramo posebno da plaćamo, uvek nam stvara dodatno opterećenje, jer kada od socijalne pomoći koja iznosi oko 100 evra, moram da izdvojim za kiriju 40 evra i još 60 za lekove, ne ostaje ništa za život. Da nije bilo dobrih ljudi, komšija i Davidove učiteljice, ne znam ni sama šta bi sa nama bilo. Snalazimo se kako umemo i znamo. Volela bih da mogu da radim, ali to je nemoguće zbog Davida kome je zdravstveno stanje narušeno od rođenja i otuda su naše muke neprestane – iskreno će majka Snežana, čijem je sinu još kao bebi ugrađen pejsmejker.

Teška situacija Dimitrijevića, majke Snežane i njene ćerke Nade i sina Davida, dodatno je otežana zbog saznanja da se prodaje kuća u kojoj trenutno žive, a oni nemaju gde.

– Mnogo bi nam značilo da ovde ostanemo, najviše zbog Davida, škole i njegove učiteljice koja nam je u komšiluku, budući da David zbog bolesti ne može da ide u školu. Zato strepimo od prodaje kuće. Gazda je prodaje za 10.000 evra i mi bismo najviše voleli da je otkupimo, ali od čega? Za nas je to pusti san. Ne možemo ni novu veš-mašinu, a kamoli to – kaže zabrinuto Snežana.

Da je to istina, potvrdila nam je i Davidova učiteljica Ivana, koja se pored svog posla, svim silama se trudi za ovu porodicu i mališana, da olakša nedaće sa kojima se svakodnevno suočavaju.

– Zbog Dimitrija i Nade, voleli bismo da se pronađe neko rešenje. Mi smo i dosad činili za njih sve što smo mogli i pomagali. Deca u školi i njihovi roditelji bi se uvek odazvali i pomogli, ali kuća je van našeg domašaja. Potrebno je da se uključi što veći broj ljudi da bismo uspeli da im pomognemo – kazala je Davidova učiteljica Ivana Jovičić.

Kontakt

Plemeniti čitaoci “Vesti” ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete malom Davidu Dimitrijeviću i njegovoj majci Snežani i makar malo olakšate tešku svakodnevicu, možete stupiti u kontakt sa njima telefonom: +381 61 237 53 99 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći.

Pomoć škole

– Prethodnih dana smo u školi imali sastanak, budući da smo na nivou škole prikupljali pomoć za lečenje jedne teško bolesne devojčice. Nažalost, ona je preminula, pa je odlučeno da tih 30.000 dinara dodelimo za pomoć Davidu, budući da će im biti neophodan ogrev, lekovi, školski pribor. Iako treba proći kroz još par školskih procedura, na kraju će sve, verujem biti kako treba. Nadamo se da će se na kraju pronaći neko trajnije rešenje za ovu porodicu. Mi smo tu da pripomognemo – rekla je Ivana Jovičić, učiteljica u OŠ “22. oktobar” iz Surčina.

POZIV DONATORIMA:
Ako želite da se uključite u neku od akcija HUMANITARNOG MOSTA, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara HUMANITARNOG MOSTA na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.