Vesti
Centar za smeštaj odojčadi, dece i omladine bez roditeljskog staranja

Istina je da često beležimo dobra dela naše dugogodišnje čitateljke i donatorke Rajke Tarlać iz Sidneja. Stoga ne čudi, što to činimo i ovog puta jer je mislila na štićenike Centra za smeštaj odojčadi, dece i omladine bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici u Beogradu, pripremivši im poveći paket garderobe. Nevoljnici su joj uvek u mislima. Nakon višemesečnog putovanja i raznih prevoznih sredstava, paket težak više od 45 kilograma, stigao je i u beogradsko Dopisništvo “Vesti”. Narednih dana će biti prosleđen na zadatu adresu.

Ova ustanova ima dugu tradiciju privremenog zbrinjavanja dece, svih uzrasta, usled nemogućnosti boravka u prirodnoj porodici. Začeci rada ustanove vezuju se za 1879. godinu mada o tome nema pisanih dokumenata.

Briga i staranje u ustanovi traju dok se detetu ne obezbedi odgovarajući porodični ambijent (biološka, usvojiteljska ili hraniteljska porodica) ili do punoletstva i osposobljavanja za svakodnevni život. Ustanova ima mogućnost zaštite 528 dece o kojoj se brine 378 zaposlenih. U okviru Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu, nalazi se čak sedam objekata.

Rajka Tarlać