K. Marković
Najlepše je kad su svi zajedno

Subotnja škola srpskog jezika “Vuk Stefanović Karadžić” iz Sent Albansa organizovala je prošlog vikenda sportsko-zabavni piknik u prirodi za đake i njihove roditelje, sa ciljem zbližavanja dece i srpske zajednice u celini. Izbor je pao na Brimbenk Park, na predivnu lokaciju u netaknutoj prirodi u blizini melburnškog aerodroma.

Na izlet su bili pozvani i đaci ove škole koji nastavu pohađaju pri crkvi u Grinzborou i Džilongu. Stotinak učenika iskoristilo je predivno prepodne da se zabavlja u sportsko-rekrativnim aktivnostima, a najpopularnija su bile takmičenja u vrećama, nošenje jaja na kašikama, odbojci, fudbalu i drugim sportovima.

Bile su priremljene i prigodne nagrade za decu i, naravno, ručak začinjen s mnogo voća i slatkiša.

Za svakog po nešto: Mali Mića

Roditelji su takođe mogli da se međusobno druže i od nastavnika srpske škole saznaju o planiranim aktivnostima tokom naredne nastavne godine koja počinje u ferbruaru.

– Ovo je naš tradicionalni piknik koji ima za cilj druženje dece, nastavnika i roditelja. Planirali smo da organizujemo piknik još prošle nedelja, ali nam vreme tada nije išlo na ruku. Sada smo iskoristili ovo lepo vreme da se okupimo, družimo i držimo naše ljude nao kupu – kaže direktorka škole Miroslava Petković.

Svako će poneti neku lepu uspomenu

Srpska škola “Vuk Karadžić” imala je ove godine impozantan broj učenika, čak njih 201, koji su redovno pohađali nastavu srpskog jezika. Pred kraj školske godine broj učenika bio je i veći jer su mnogi dolazili na pripremnu nastavu za sledeću školsku godinu. Inače, sa decom su ove godine radili Nataša Aničić, Branka Stevanović, Borislav Belić, Danica Banda, Miroslava Petković, Snežana Krstić, Tanja Lugonja i Mina Birtašević. U ogranku škole u Grinzborou radile su Jelena Jeftić i Tatjana Georgijevska, a sa đacima u Džilongu tokom godine bila je Mirjana Međed.

Nastavnice srpske škole sa decom

– Zbog velikog broja učenika morali smo da angažujemo i dodatni broj nastavnika, zbog čega smo veoma srećni. Nastava se održava na tri lokacije – Sent Albansu, Grinzborou, a nakon prevazilaženja manjih teškoća održavala se nastava i u Džilongu. Zanimljivo je što sada imamo veliki broj učenika, inače dece naših bivših učenika koji su i sami dolazili da uče srpski kod nas. Imamo roditelje koji su rođeni u Australiji, neki ne znaju srpski jezik, ali dovedu svoju decu da jezik nauče. Nadam se da će i ove sadašnje generacije tako nastaviti – kaže za “Vesti” direktorka škole Miroslava Petković.

Mina Birtašević i Miroslava Petrović

Diplome i raspust

Naredne subote se održava poslednja nastavna nedelja u srpskoj školi u Sent Albansu, pa će tom prilikom đacima biti dodeljena svedočanstva o završenim razredima, nakon čega će svi otići na zaslužen letnji raspust.

Višestruka korist

– Veliki je broj razloga zbog kojeg bi trebalo da dovedete decu na nastavu srpskog jezika u nekoj od škola u Melburnu. Deca u srpskoj školi stiču drugare za čitav život, odlaze zajedno i na srpski folklor. Deca će naučiti svoj maternji jezik i tako održati tradiciju i vezu sa svojim poreklom, biće u stalnoj vezi za otadžbinom – poručila je direktorka škole srpskoj zajednici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here