Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je penzionerima da budu spokojni, jer penzije ne samo da će biti sigurne i redovne, već i povećane, i to, kako je istakao za Pink, ne beznačajno veće.

Takođe, najavio je da će država tražiti da se uveća minimalna zarada u 2021. godini i da će pomoći poslodavcima kroz uvećanje neoporezivog dela osnovice, kako ne bi počeli da otpuštaju radnike.

“Verujem da će svi biti zadovoljni”, dodao je Vučić.

Ukazao je da je Srbija u drugom kvartalu spustila nezaposlenost na ispod 7,5 odsto, što je istorijski minimum, na nivou najrazvijenijih zemalja.

Kaže da će to biti zvanično saopšteno u ponedeljak i da je po tome Srbija prvi put, i to u doba korone, iznad proseka evropskih zemalja i na nivou onih najrazvijenijih po tom pitanju.

– Nikad manje nezaposlenih nismo imali u istoriji Srbije, ne od devedesete prošlog veka, već od 1878. godine – rekao je Vučić, napomenuvši da tada nije postojala Evrostat metodologija.

Objašnjava da se to dogodilo zato što su mere države bile ciljane i pametno osmišljene i napravile izuzetan efekat, kako kaže MMF.

– Rekli smo ljudima da će dobiti novac ako prijave svoje radnike i ne otpuste više od 10 odsto zaposelnih i počeli su da prijavljuju svoje radnike i oni koji to pre nisu radili.

Naglašava po pitanju penzija da penzioneri mogu da budu sigurni da će penzije budu redovne i podsetio da je usvojen švajcarski moderl uvećanja penzija na osnovu kojeg će i biti uvećane penzije.

– Nadam se da će država moći da pomogne poslodavcima bar za dve trećine povećanja minimalca – naveo je Vučić dodajući da država, ipak, ne može da udovolji “pustima snovima” pojedinih poslodavaca.

Podsetio je da je minimalac pre sedam godina bio 15.900 dinara, a da je sada preko 30.000 dinara.

Kaže da Hrvatska ima 55.000 novih nezaposlenih, kao i da je pad BDP bio veći u Srbji 2008. i 2010. nego sada kada je korona.

Izrazio je očekivanje da će ove godine prviredni rast Srbije biti oko nule.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here