Nezdrava hrana prouzrokuje probleme sa vidom

0
pixabay.com
Ilustracija

Ishrana bogata mlečnim mastima, prerađenim mesom, prženom hranom i rafinisanim žitaricama nije samo loša za srce, ona utiče i na vid, pokazalo je nedavno istraživanje.

Istraživanje, objavljeno u britanskom časopisu za oftalmologiju, otkrilo je vezu između ishrane bogate nezdravom hranom i degeneracije makule odnosno žute mrlje. U pitanju je stanje koje s godinama utiče na mrežnjaču, zamagljujući središnji vid.

Centralni vid pomaže ljudima da jasno vide predmete i obavljaju svakodnevne aktivnosti kao što su čitanje i vožnja. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, nije mali broj osoba koje se susreću sa ovim problemom, a koji se najčešće javlja kod starijih od 40.godina.

“Nezdrava ishrana ima veliki uticaj na kardiovaskularne bolesti i povećava rizik od gojaznosti, ali i dovodi do problema sa vidom”, rekla je dr Ejmi Milen, viša autorka studije sa Bafalo Univerziteta u Njujorku.

Međutim, nova istraživanja su pokazala da se progresija može usporiti povećanim dozama antioksidanata. Iako istraživači nisu otkrili povezanost problema sa vidom i prehrambenim obrascima kod mađih osoba, otkrili su da je učestalost ovog problema kod starijih tri puta veća, posebno kod onih sa zapadnjačkim načinom ishrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here