Neženje prihvatile pomoć, našli žene, a stigle i bebe

0

Fonet/A. L.
Opština pomogla, neženje se aktivirale (Foto: Ilustracija)
 

Iako je u procentima povećanje broja sklopljenih brakova i novorođene dece veliko, u brojkama to znači da je u 2014. godini u opštini Trgovište sklopljeno dvadesetak brakova, u odnosu na prethodne godine kada je prosečno godišnje bilo tri do četiri braka.

Krstić je rekao i da su u 2014. godini u opštini Trgovište rođene 44 bebe, što je duplo vise nego 2012. godine.

– Do pet, šest puta većeg broja sklopljenih brakova i povećanja broja novorođenih beba sigurno je došlo zbog odluke opštine da novčano pomogne neženje. Svi koji su sklopili brak, a žitelji su opštine Trgovište dobijali su prošle godine po 200.000 dinara, a opština je izdvojila i po 15.000 dinara za svako novorođeno dete –  rekao je Krstić.

On je naveo da je iz opštinskog budžeta obezbeđeno i da sve nezaposlene majke novorođenčadi u 2014. godini u narednih godinu dana dobijaju po 10.000 dinara mesečno.

– Jedini uslov za neženje da dobiju pomoć od opštine za sklapanje braka je da imaju boravak na prostoru opštine Trgovište najmanje šest meseci pre raspisivanja konkursa, najmanje 35 godina starosti, jer takvih neženja imamo poprilično u starosnoj strukturi stanovništva, da brak potraje najmanje pet godina i da mladenci nastave da žive u Trgovištu – rekao je Krstić.

– Mislim da to koliko opština može da izdvoji za podsticaj nataliteta nisu dovoljna sredstva, ali mi kao siromašna opština ne možemo više. Trebalo bi da i država stane iza takvih projekata jer Trgovište je sa 400 kvadratnih kilometara po površini jedna od najvećih opština u Srbiji, a po poslednjem popisu cela opština ima 5.250 stanovnika – rekao je Krstić.

On je naveo i da je opština u prošloj godini, u nameri da spreči migraciju stanovništva koja je u Trgovištu godinama velika, dodelila tri miliona dinara podsticajnih sredstava za 30 preduzetnika koji su pokrenuli sopstveni biznis, a kojima je dodeljeno po 100.000 dinara za svako novootvoreno radno mesto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here