Ni Britanci neće feredže

0
 

Od ukupnog broja ispitanika, njih 72 odsto podržava zabranu nošenja feredža na javnim mestima, dok je njih 79 odsto za zabranu u školama, univerzitetima i aerodromima.

 

Rezultati istraživanja su objavljeni dan pošto je francuski parlamentarni odbor preporučio zabranu muslimankama da nose feredže na javnim mestima, kao i odbijanje izdavanja boravišnih dozvola ili državljanstva svakome sa vidljivim znacima "radikalne verske prakse". U Francuskoj je, inače, predlog zakona kojim se zabranjuje nošenje feredža na javnim mestima podnet početkom ove godine.

 

Istovremeno, 63 odsto ispitanih u Britaniji protiv je zabrane nošenja obične marame kojom muslimanske žene pokrivaju samo kosu, vrat i uši. Prema podacima jednog muslimanskog udruženja, u Velikoj Britaniji živi više od 2,5 miliona muslimana, a oko jedan odsto muslimanki u toj zemlji nosi feredže.

 

Očito je da antimuslimansko raspoloženje, zbog kojeg su Srbi prokuženi u poslednjoj deceniji 20. veka, počelo da se razvija i u najvećim svetskim demokratijama, a ne tiče se samo načina oblačenja. Krajem 2009. i neutralni Švajcarci su se na referndumu izjasnili da hoće da zabrane dalju izgradnju minareta, a slično su pokušali i Nemci. U Nemačkoj je, naime, pokrenuta javna debata o zabrani izgradnje minareta

 

Pri tome, u Srbiji nit je branjena izgradnja minareta, nit su branjene feredže i burke na ulicama…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here