Ni Francuzi nemaju za penzije

0

Upozorio sunarodnike da godine radnog staža idu gore, a penzije dole: Predsednik Francuske Nikola Sarkozi
 

Dakle, problem sa penzijama ne događa se samo u Srbiji… Već u novogodišnjem govoru francuski predsednik Nikola Sarkozi upozorio je svoje sugrađane, da ih u 2010. godini čeka reforma penzionog sistema, odnosno duži radni vek, dodajući i sam da će to biti "bolan proces".

 

Francuska je još uvek pravi raj za penzionere: tamo i žene i muškarci odlaze u penziju sa 60 godina, ali je već svima jasno da u budućnosti neće biti dovoljno novca za tako "mlade" penzionere jer i Francuska postaje država sve starijih ljudi.

 

Neće kao Nemci

O situaciji iz Nemačke, gde je odlučeno da se u penziju mora tek sa 67 godina, Francuzi ne žele ni da raspravljaju, a spremni su opet i da krenu na ulice da bi zaštitili svoja prava.

Posle Drugog svetskog rata Francuzi su mogli da očekuju životni vek od najviše 62 godine – danas građani te zemlje opravdano mogu očekivati da će duvati svećice i na svojoj torti za 80. rođendan, naveo je nemački državni radio "Dojče vele".

 

Rezultat izmenjenih prilika je da već danas oko 10 procenata penzija nema pokriće u prihodu iz plata zaposlenih.

 

Većina stanovnika Francuske je protiv produžavanja radnog veka. Prema nekim ispitivanjima, čak 63 odsto građana smatra da je već i 60 godina krajnje vreme da se prestane sa radom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here