Ni ljubav nije što je nekad bila

0

Ne volimo se kao što su se naši roditelji voleli
 

Ispostavilo se da najveći broj Amerikanaca svoju vezu ocenjuje sa 3,5 na skali na kojoj jedinicu označava slaganje sa izjavom da "veza ne liči na vezu mojih roditelja", a 10 "potpuno je ista kao veza mojih roditelja".

 

Šta se to promenilo?

 

Za mnoge, ljubav se više ne mora posmatrati isključivo monogamno, retko ko je doživljava kao večnu, a neki smatraju da postoji čak i digitalna ljubav.

 

Evo do kakvih je još otkrića došlo američko istraživanje.

 

Oko 54 odsto ispitanika smatra da za prevaru nekad može postojati opravdanje. Najbolje opravdanje je osveta za partnerovu preljubu. Međutim, postoje i dvostruki standardi: dok 82 odsto kaže da nikada ne bi oprostilo prevaru, 81 odsto kaže da bi varalo partera, ako zna da za to neće snositi posledice.

 

Među onima koji varaju, najviše je roditelja. Oni su češće nego osobe koje nemaju decu priznavali preljubu (24 odsto u odnosu na 15 odsto).

 

Tri četvrtine ispitanika priznaje da je fantaziralo o tome da bude s nekim osim s partnerom. Čak 48 odsto se ne oseća krivim zbog toga.

 

Više od 51 odsto ispitanika veruje da je monogamija "društveno uslovljena, a ne biološka realnost". Takođe, 40 odsto bi uklonilo "dok nas smrt ne rastavi" iz bračnih zaveta, dok gotovo polovina (48 odsto) veruje da bi bračne zavete trebalo obnavljati na svakih nekoliko godina.

 

Većina ispitanika (58 odsto) kaže da bi bilo dobro da se parovi, pre nego što stupe u brak, uz pomoć savetnika za veze, nauče kako da rešavaju probleme.

 

Gotovo trećina ispitanika (31 odsto) kaže da je imala čisto digitalnu vezu. Muškarci starosti između 25 i 34 godine su najčešće (39 odsto) stupali u takve odnose, a upražnjavali su je češće roditelji, nego osobe bez dece.

 

Internet je olakšao špijuniranje partnera, čemu češće pribegavaju žene. Čak 35 odsto njih priznalo je da je špijuniralo partnera, što je činilo svega 17 odsto muškarca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here