Srušeni spomenici: Srušeno groblje u Svinjarama

Noć uoči Mitrovdanskih zadušnica srušeno je nekoliko spomenika na pravoslavnom groblju u selu Svinjare kod Kosovske Mitrovice, a Srbi koji su u subotu obilazili grobove svojih najmilijih na tragove skrnavljenja nailazili su i u drugim mestima na Kosovu i Metohiji.

Tim povodom najoštriji protest predstavnicima prištinskih privremenih institucija, ali i međunarodne zajednice uputila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja zahteva hitnu istragu i pronalaženje vinovnika bezumnog čina u Svinjarima.

– Tražimo da uložite ozbiljan i iskren napor kako bi počinioci ovog, ali i svih drugih zlodela nad Srbima, njihovim grobovima, svetinjama i imovinom bili identifikovani i kažnjeni. Ovo je na Zadušnice, kada se srpski narod moli i seća svojih mrtvih, jasna poruka da ekstremisti čak ni mrtvim Srbima ne daju mira. Spaljene crkve i manastiri, razrušeni spomenici i prekopani grobovi, uzurpirana imanja, predstavljaju pravu sliku današnjeg samoproglašenog Kosova i pokazuju da je stanje u trenutku kada se vodi dijalog Beograda i Prištine nažalost još daleko od bilo kakve normalizacije odnosa – poručuju iz Kancelarije za KiM.

Osim Srba iz Svinjara, prizorom na Zadušnice, bili su šokirani i Srbi koji su došli da zapale sveće svojim najmilijima na pravoslavnom groblju u Prištini.

– Moramo da tražimo spomenike i grobove. Ne možemo da nađemo spomenik, jer je bio srušen kada smo bili poslednji put i sada je zaraslo neko trnje – rekao je Vuksan Maslar, predratni stanovnik Prištne, koji posle proterivanja Srba sa Kosova i Metohije živi u Grockoj. Grobove svojih najmilijih u Prištini već 20 godina obilazi Đurđa Drmončić, koja je ogorčena stanjem na pravoslavnom groblju.

– Slika našeg groblja je mračna. Stanje je nepromenjeno. S jedne je strane šut i otpad, s druge višespratnice. Groblje je imalo dva ulaza i parking, a sada je ovde napravljeno obdanište, iako su stručnjaci zabranjivali gradnju jer je na brdu pored groblja klizište – kaže Drmončićeva, koja poručuje da će i dalje obilaziti grobove članova svoje porodice i da je ništa u tome neće sprečiti.

Policija: Gde je prijava?

Branislav Radović, portparol kosovske policije za Sever, tvrdi da policija nema informaciju o rušenju spomenika u Svinjarima.

– Nismo dobili prijavu da se nešto takvo dogodilo. Da je prijavljeno policiji, izašli bi na lice mesta, obavili uviđaj, utvrdili kad se to dogodilo i tražili počinioce – poručio je Radović nakon što je Tanjug preneo reči jednog meštanina da su uoči Mitrovdanskih zadušnica nepoznati počinioci porušili spomenike na seoskom groblju kod Kosovske Mitrovice. Uz tu informaciju on je prosledio i fotografije oštećenih spomenika kao dokaz za svoje tvrdnje.