Youtube/Televizija Telemark
Radovi teku punom parom: Gradilište na Galovića brdu

Ministarka gađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na Galovića brdu u Pranjanima, gde je u toku izgradnja poletno-sletne staze budućeg memorijalnog kompleksa.

Staza se gradi u znak sećanja na improvizovani aerodroma koji su jedinice generala Draže Mihajlovića i narod pranjanskog kraja izgradili u toku 1944. godine, na kojem je u spasilačkoj Misiji Halijard spaseno više od 500 savezničkih avijatičara.

Travnata pista Gorskog aerodroma biće dugačka 700 metara, a na nju će sletati avioni do osam putnika. Osim piste biće izgrađena dva amfiteatra i objekti za muzejske postavke.

Izvođači radova očekuju da će Gorski aerodrom biti završen do sredine septembra, kada će tradicionalno biti obeležena godišnjica najveće akcije spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

– Gorski aerodrom gradimo jer se ponosimo našim junacima koji su spasavali savezničke pilote. Aerodrom će biti i od velike koristi za čitav ovaj kraj, jer će mogućnost sletanja i poletanja aviona Pranjane ovaj deo Srbije učiniti još atraktivnijim za turiste – istakla je ministarka Zorana Mihajlović, koja je obišla budući aerodrom u pratnji pukovnika američke vojske Džona Kapela, predstavnika Udruženja Misija Halijard.