SPC
Zadovoljan urađenim: Vladika Andrej na gradilištu

U Kufštajnu, u austrijskoj pokrajini Tirol, napreduju radovi na podizanju hrama posvećenog Sveštenomučeniku Visarionu Saraju, zaštitniku vernog pravoslavnog naroda u ovom kraju.

O radovima na izgradnji, episkop austrijsko-švajcarski Andrej na licu mesta se informisao od nadležnog paroha Mihaila Gavrilovića.

Hram Svetog Visariona Savaita, čiju je izgradnju po blagoslovu vladike Andreja pokrenula mala ali odabrana parohija Eparhije austrijsko-švajcarske, kao idejni projekat lokalnog arhitekte Momčila Turuntaša, počeo je da dobija svoje konture.

Svi parohijani se raduju izgradnji hrama, a posebno članovi KSK “Petar Kočić Zmijanje” iz Figena, koji je udaljen nešto više od 40 kilometara od grada gde niče nova svetinja. Članovi udruženja, pogotovo deca, jedva čekaju da zajedno sa sveštenikom i popadijom u novom zdanju učestvuju u crkvenom životu. Oni su polaznici škole veronauke i srpskog jezika.

Ostoja Popadić, predsednik KSK “Petar Kočić Zmijanje”presrećan je što radovi napreduju i ističe da je gradnjom ispunjena želja kako članova kluba iz Figena tako i brojnih vernika na ovim prostorima.

– Zaista se radujemo svakom metru izgradnje prelepog hrama na zadravlje i spasenje svih nas. Naravno da pomažemo i pomagaćemo koliko god budemo u mogućnosti, ali najvažnije je da ćemo imati stalno mesto gde ćemo se svi okupljati kao jedna porodica. Deca su takođe prezadovoljna, jer znaju da će imati mogućnosti da u svojoj crkvi pohađaju časove veronauke i srpskog jezika – zadovoljno ističe prvi čovek udruženja iz Figena.

Vladike Jovan i Andrej su 8. jula osveštale početak radova

Podsetimo, u prisustvu brojnih vernika, 8. jula je vladika slavonski Jovan zajedno sa episkopom Andrejem osveštao i položio kamen-temeljac za gradnju crkve u Kufštajnu.

“Veoma značajno za pravoslavne Srbe ovog kraja jeste da imaju svoj pravoslavni hram”, izjavili su tada prisutni predstavnici pokrajine Tirol.

Kufštajn je smešten u zapadnom delu Austrije, drugi je po veličini grad u pokrajini Tirol posle Inzbruka i ujedno je središte istoimenog okruga u istočnom delu pokrajine. Danas je to grad sa oko 17.000 žitelja, a stanovništvo se prethodnih decenija brzo uvećavalo, najviše doseljavanjem stranaca, među kojima je znatan broj Srba. Prema procenama, srpska pravoslavna zajednica u ovom delu Austrije ima oko 300 porodica, a prostor parohije se prostire do Cilertala pa do Kicbila.

Pre dva meseca bio samo temelj

Pomoć dobro došla

Vladika zajedno sa Odborom za izgradnju hrama poziva sve ljude dobre volje da se uključe u izgradnju ove svetinje i pomognu kako molitveno tako i materijalno.

Zainteresovani za pomoć u izgradnji mogu da se obrate na mejl: episkopbec@gmail.com
ili na adresu nadležnog paroha Mihaila: mihail.gavrilovic@gmail.com, a sredstva mogu da se uplate na račun: Serbisch-Orthodoxe kirche, Iban: AT411634000134178205,

sa naznakom: izgradnja hrama Svetog Visariona.