Pixabay

Mada je za neke tema 5G mreže sporna, stručnjaci su saglasni da će doneti revoluciju i brojne nove mogućnosti u različitim industrijama, od telemedicine do transporta, obrazovanja i tako dalje.

Međutim, postoji još jedna prednost ove mobilne mreže za koju mnogi ne znaju – energetska efikasnost 5G infrastrukture. Kao i ostale industrije, i telekomonukacione kompanije bi trebalo da smanje emisiju štetnih gasova, a u isto vreme se očekuje i veliko povećanje prometa.

Upravo bi 5G mogao da bude jedno od oružja u borbi protiv klimatskih promena i ispunjenja zacrtanog cilja o nultoj emisiji štetnih gasova do 2050. godine, prenosi portal Zimo.

Zato i Forbs, upoređujući 5G i 4G mreže, naglašava kako bi ušteda sa 5G-om mogla da bude puno veća, zahvaljujući, između ostalog, i činjenici da se, kada nema mobilnog saobraćaja, bazne stanice mogu privremeno isključiti.

Bazne stanice odgovorne su za čak 57% prosečne potrošnje energije telekom industrije, a zanimljivo je da su stanice starije generacije trošile samo do 20% energije na prenos mobilnih podataka, dok se ostala potrošnja odnosila na gubitak toplote, baterijske jedinice, neefikasno hlađenje itd.

Korišćenjem modernih tehnologija kao što su edge i cloud computing, kao i naprednih analitika baziranih na veštačkoj inteligenciji i drugim tehnologijama, 5G pruža platformu zahvaljujući kojoj industrije i gradovi mogu da postanu energetski efikasniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here