Kosovo online
Hašim Tači

Artan Ćerkini, akreditovani advokat u Specijalizovanim većima za Kosovo u Hagu, smatra da saslušanje predsednika Hašima Tačija i istražni postupak ukazuju na to da se optužnica privodi kraju i da se uskoro može očekivati njeno potvrđivanje.

Nakon saslušanja u ponedeljak Hašim Tači je obavestio javnost da se na prvom ročištu ispred Specijalnog tužilaštva vodila rasprava između odbrane i tužilaštva oko proceduralnih pitanja. S tim u vezi advokat Ćerkini navodi da je reč o jedinstvenom sudu, koji ima formalni i sadržajni aspekt delovanja.

– Mi treba da imamo na umu da se radi o „sui generis“ mehanizmu, da je to sud Kosova sa sedištem u Holandiji, to ima niz proceduralnih aspekata jer to nije prirodno, zbog toga mislim da su odbrana i tužilaštvo diskutovali o puno proceduralnih stvari, jer u osnovi taj Specijani sud je sud Kosova sa formalnog apekta, ali ako gledamo iz sadržanoj aspekta on je pravi međunarodni tribunal.

Ćerkini smatra i da nije ništa čudno što Specijalni sud nekoliko dana u nizu ispituje Tačija, imajući u vidu da mu se u deset tačaka na teret stavljaju ratni zločini i zločini protiv čovečnosti.

– Međunarodno pravo je jako komplikovano, ima puno elemenata koje treba tužilaštvo da dokaže. Ako uzmemo to u obzir po meni je sasvim prirodno da to traje koliko traje – napominje Ćerkini.

Advokat Ćerkini smatra da to što Tači ne iznosi detalje saslušanja nije proizvod njegove volje, već zahtev tužilaštva, a možda i njegove odbrane.

– U ovoj fazi procedure, tužilaštvo može da naredi Tačiju da neke informacije ne treba da budu dostupne javnosti, to može i njegova odbrana da sugeriše. Uzimajući u obzir fazu postupka u kojoj se Tači nalazi mislim da nije na njemu da odlučuje šta će i koliko će obavestiti javnost oko onoga što se dešava na ispitivanju – kaže Ćerkini.

Sudija za prethodni postupak, prema rečima Ćerkinija ima određena ovlašćenja koja su predviđena zakonom, pravilnikom o postupku i dokazima.

– On može da potvrdi optužnicu u celini, neke tačke optužnice da potvrdi ili odbaci i još može da odredi dopunu istrage. Za šta će se on odlučiti ostaje da se vidi narednih dana – ukazuje Ćerkini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here