Oktopolika bića bila su česta tema velikog zaljubljenika u astronomiju i danas priznatog pisca fantastike H. P. Lavkrafta. Smatrao ih je za bića sa druge planete, i tih tridesetih godina prošlog veka, upareni sa maštom, oktopodi raznih veličina opsedali su stranice popularnog magazina Weird Tales. Danas, decenijama kasnije, naučna istraživanja pokazuju da je amerikanac mnogo toga pogodio.

Naučnici su nedavno otkrili da su hobotnice toliko neobične, i da je njihova genetska struktura takva da praktično deluju kao da nisu sa ovoga sveta.

Temeljne analize sprovedene u SAD pokazuju da one imaju veoma komplikovanu strukturu, a identifikovano je 33.000 gena sa proteinskim kodom, što je više nego što ima čovek.

Istraživač sa Univerziteta u Čikagu, SAD, dr Klifton Radsdejl, rekao je da su hobotnice značajno drugačije od drugih životinja, pa čak i od organizama sličnim njima.

Iako su najsloženije životinje sa najudaljenijim zajedničkom pretkom sa čovekom, nije jasno koji je tačno predak kojeg delimo sa hobotnicama, ali je to verovatno bila životinja veličine pijavice ili crva, sa hiljadama neurona.

To znači da mi i hobotnice imamo veoma malo zajedničkog, u evolucionom smislu. Hobotnice su razvile oči, udove i mozak potpuno drugačijim putem i sa veoma različitim precima od ljudi. I, izgleda da su do svoje impresivne kognitivne funkcije – i verovatno svesti – došle drugačijim načinima.

Ako bi se iznesena argumentacija potvrdila kao tačna, svesna hobotnica bi značila da je svest na Zemlji evoluirala dva puta.

Među naučnicima postoji mišljenje da su oktopodi, kao “zamrznuta jaja”, stigli na našu planetu padom sa neke komete na Zemlju.

Sa svojih osam pipaka, velikim mozgom i razvijenim sposobnostima za rešavanje problema, hobotnice razlikuju se od svih drugih životinja, čak i od drugih mekušaca.

Kraci sa vakuum-pumpicama, pokretljive oči koje su osetljive na polarizovanu svetlost, prefinjene sisteme kamuflaže koji menjaju boju kože i šare, turbo pogon (uz pomoć vode), tri srca, kao i regeneracija otkinutih udova, neke od upečatljivih karakteristika koje se iznenada pojavljuju na evolucionoj sceni.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime