Ambasada SAD u Srbiji
Gabrijel Eskobar

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je danas da Crna Gora nema potrebe da u ovom momentu odlučuje o priključenju Otvorenom Balkanu već da treba da deluje na stvari koje zemlju vode u krizu.

– Želim da budem jasan: nema potrebe da se o tome odlučuje u ovom momentu. Biće vremena za ozbiljnu raspravu o tom pitanju u budućnosti. Sada moramo hitno da delujemo na stvari koje Crnu Goru vode u krizu – rekao je Eskobar u intervjuu agenciji Mina.

Eskobar je ponovio da je Inicijativa Otvoreni Balkan pitanje o kojem konačno treba da odluče građani Crne Gore, bilo putem referenduma ili preko izabranih zvaničnika sa jasnim mandatom birača.

SAD, istakao je, podržavaju sve regionalne inicijative ekonomske integracije, ali da ta podrška postoji samo ako su ispunjena dva glavna uslova.

– Prvi je da inicijativa približava zemlje članice Evropi i da nije u sukobu s njihovim evropskim obavezama u okviru Berlinskog procesa ili bilo kojeg drugog procesa koji Evropa vodi. Drugi uslov je da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu da pristupe toj inicijativi kao punopravne članice – precizirao je Eskobar.

Ako, kazao je, bilo koji od ovih uslova ne bude ispunjen, SAD će povući svoju podršku Otvorenom Balkanu.

2 COMMENTS

  1. Sah mat Izrael je priznao Kosovo sve ostalo su bili lazi i manipulacije a nasi sahisti naseli kao mala deca!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here