EPA/Đorđe Savić

Nakon pobede Samoopredeljenja na izborima na Kosovu i najave Aljbina Kurtja da mu dijalog sa Beogradom neće biti prioritet, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da svi albanski političari isto misle, samo to Kurti jasnije kaže.

– Neki od albanskih političara igraju na umerenost ili bar na nešto što je za njihov ambijent umereno, a u drugim sredinama bi to bilo ekstremno. Neki direktno iskažu ono što je opštenacionalni stav, a to radi Kurti. I njihova javnost i politički svet imaju krajnje neprijateljsku poziciju prema Srbiji i ne prihvataju da do nekog trajnog rešenja za Kosovo može doći samo pregovorima – rekao je Anđelković.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da shvati da zapravo nije problem u tome šta Albanci misle, već je „problem što njihovi zapadni protektori ne reaguju drugačije“.

– Jer da reaguju, i Kurti i svi drugi bi radili ono što treba. Ovako, pošto ih puštaju, onda se ponašaju na način kako Kurti govori, a drugi misle. Problem je sa Zapadnim centrima moći koji stoje iza kosovske lažne nezavisnosti i za čas mogu da ih obuzdaju, a ne u Albancima – smatra on.

Anđelković ukazuje da je i neko drugi pobedio na izborima, Albanci bi svakako sabotirali pregovarački proces, odnosno postavljali bi se nefleksibilno.

– Njima je cilj da od Srbije izdejstvuju kapitulaciju, a ne da dođemo do nekog kompromisa. Tako da će raditi to i Kurti, i to bezočnije i otvorenije nego drugi, ali i drugi bi to na neki način radili – rekao je Anđelković.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here