Lična arhiva
Stefan Koković

Stefan Koković, grafički dizajner sa specijalizacijom iz oblasti menadžmenta luksuznih dobara, u Austriji živi tri i po godine. Svoje mišljenje o trenutnoj situaciji u vezi s korona virusom osim na društvenim mrežama podelio je i s čitaocima “Vesti”.

U Beču je situacija više nego ozbiljna, uvedene su potpune mere zabrane (bezmalo svega), kao i visoke novčane kazne za nepoštovanje odluka države. Broj zaraženih raste svakog dana, svi smo u kućnim-karantinima 24/7 i ja te mere potpuno podržavam i poštujem!

Korišćenje javnog prevoza se smanjilo za 80% i na ulicama retko možete videti i jednog čoveka.

Sa druge strane, u redovnom sam kontaktu sa porodicom i prijateljima u Beogradu. Takođe pratim mnogo “faca” i šaljivdžija na društvenim mrežama koji bez pardona šetaju ulicama, ispijaju kafe po Knez Mihailovoj ulici i neprimereno i neodgovorno se šale na račun trenutne situacije i smrtonosnog virusa. Na granicama je opšti haos, zato što (podjednako neodgovorni) ljudi koji žive u zemljama regiona – pa i u Austriji, “spas” traže u Srbiji i sobom sigurno vukljaju virus (od hiljade njih na granici, dovoljan je jedan).

Pa recite mi jedni i drugi – da li vas je sramota?

Austrija sa kompletnom podrškom EU, visokim standardima i besprekornim zdravstvom muku muči i moli za podršku građana. Da li ste se pitali, vi šaljivdžije, koji ugrožavate svoju bezbednost i bezbednost drugih, kako će se Srbija izboriti s takvom situacijom ako do nje dođe (a ako ovako nastavite – hoće)? Bez podrške i adekvatnih sredstava situacija može biti sve gora, a krivci ćete biti VI, drage šaljivdžije.

Ne sistem. Ne vlast. Ne komšija. Vi.

Zato pratite instrukcije, uozbiljite se i ostanite u svojim kućama!

Budite odgovorni prema sebi i drugima, pošto ovo svakako nije najgore što smo (kao narodi Balkana) preživeli!