Pixabay.com

Pranje odeće je nešto što mnogi od nas obavljaju svakodnevno, a većina često ima dilemu na kojoj temperaturi je u redu prati veš i ostale stvari.

S jedne strane, ukoliko odeću perete na nižim temperaturama, što podrazumeva temperaturu od 30 i 40 stepeni, pa čak i niže – produžićete joj vek. Međutim, ovakva vrsta pranja predstavlja rizik za zdravlje, jer se bakterije na taj način održavaju u životu.

Primera radi, ešerihija koli će preživeti svako pranje na temperaturi koja je niža od 37 stepeni.

Preporuka je da se svi odevni predmeti, čije je pranje dozvoljeno na temperaturi višoj od 40 stepeni, operu na najmanje 60 stepeni, jer ćete jedino na taj način biti sigurni da će bakterije, koje normalno žive na koži i sa kojima odeća dolazi u kontakt, biti uništene. Međutim, s obzirom na to da su određeni sojevi otporni čak i na ovu temperaturu, treba imati u vidu da ni pranje na 60 stepeni nije garancija da ćete ukloniti baš sve pretnje.

Ipak, ono što stručnjaci kažu jeste da dodavanje deterdženta sa izbeljivačem može da pomogne, pa tako i pranje na temperaturi od 40 stepeni može da bude efikasno kao i ono na 60.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here