Youtube/FAMA Methodology
Dejtonski sporazum

Kada su tog 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu, tadašnji predsednici SR Jugoslavije, Hrvatske i BiH, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali Konačni mirovni ugovor za BiH kojim je ne samo prekinut rat u Bosni, već je  stvorena nova članica Ujedinjenih nacija, Bosna i Hercegovina, koju će činiti tri naroda i dva entiteta, kao svedoci i garanti tog dokumenta svoje parafe su tada stavili i čelnici najmoćnijih država na svetu: predsednik SAD Bil Klinton, kancelar Nemačke Helmut Kol, predsednik Francuske Žak Širak, britanski premijer Džon Mejdžor, predsednik Vlade Ruske Federacije Viktor Stepanovič Černomirdin i predstavnik Evropske Unije Felipe Gonzales.

Danas, 26 godina kasnije, najmoćnije države sveta – garanti mira različito vide aktuelnu situaciju u BiH. I dok Rusija pruža punu podršku stavovima Republike Srpske, pa i onaj da povrati sva svoja ustavna ovlašćenja kao legitiman zahtev jednog od entiteta, Zapad u tome vidi pokušaj razbijanja BiH i preti sankcijama.

Za sagovornike “Vesti”, upravo to strano zamešateljstvo je od početka glavni generator krize. Dr Milan Blagojević, redovni profesor ustavnog prava, kaže da u slučaju da se Dejtonski sporazum doslovce poštuje, Bosna bi danas bila “normalna država”.

– BiH bi bila država koja počiva na modelu konsocijativnog organizovanja i funkcionisanja državne vlasti, kakav postoji ne samo u Ustavu BiH, već i Ustavu Kipra ili Ustavu Belgije, a koji, kao i na Kipru i u Belgiji, onemogućava majorizaciju bilo koga. To je ujedno jedini način na koji BiH može da opstane mirnim putem, tj. da ne bude ni pobednika ni poraženih.

Umesto toga, Bosna danas nije normalna država, već je sijaset primera, odnosno više od 100 slučajeva flagrantnog narušavanja odrednica Dejtonskog sporazuma koje su učinjene upravo pod “dirigentskom palicom” zapadnih sila. Njihov cilj je eliminacija Republike Srpske i Srba kao “malih Rusa”. Nažalost, oni te ciljeve nisu započeli “juče”, već faktički od prvog dana mira u Bosni – kaže Blagojević.

On smatra da je razgradnja Dejtonskog sporazuma započela “protivustavnim stvaranjem Brčko distrikta” marta 2000.

– Takvu “tvorevinu” u delo je sproveo ameriki advokat Roberts Oven, zloupotrebljujući ovlašeća jednog od arbitara u sporu o graničnoj liniji između RS i FBiH u području Brčkog, Zapad je nastavio sa narušavanjem Dejtonskog sporazuma, ali i obesmišljavanjem Republike Srpske uz pomoć visokih predstavnika za BiH. Oni su, suprotno međunarodnom pravu na kraju 20. i u 21. veku na sebe preuzeli ulogu zakonodavca u BiH, protivpravno namećući svoje zakone, kojima su otimali ustavne nadležnosti RS i prenosili ih na nivo BiH, a te zloupotrebe je zatim aminovao Ustavni sud BiH kao navodno pravno valjane. Postoji više od 100 takvih tzv. zakona visokih predstavnika, što je flagrantno kršenje ne samo Dejtonskog sporazuma nego i Povelje UN i svih drugih izvora međunarodnog prava,
kao i Ustava BiH. Takva zloupotreba koju nazivam kriminalom je istinski kriminal međunarodnih razmera, kakav nikad pre nije zabeležen u ljudskoj istoriji – ističe ovaj profesor.

Jedno pričaju, drugo rade

Dr Đorđe Vuković ukazuje na apsurd da su svi u BiH, od Srba, Bošnjaka, Hrvata do predstavnika OHR, za “odbranu Dejtona”.
– To je na papiru, a u praksi jedni druge optužuju za njegovo kršenje. I baš u tome se i očitava ta protivrečnost, pa i apsurdnost u različitim interpretacijama šta je to Dejtonski sporazum i kakva treba da bude BiH. Istovremeno, njene institucije, poput Ustavnog suda BiH, umesto čuvara postaju sredstvo manipulacije, faktor destabilizacije, asistent jedne strane u sukobu – naglašava Vuković.

Samovolja Robertsa Ovena

Profesor Blagojević objašnjava da je pitanje sudbine Brčkog prema Dejtonskom sporazumu trebalo da bude rešeno između dva entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, koji je trebalo da se dogovore da li će granica između njih ostati na liniji fronta koja je ostala na kraju rata ili će se pomeriti još južnije od reke Save, kako bi RS dobila širi vazdušni koridor, a time i širi suvozemni prostor:
– Ali Roberts Oven je umesto toga samovoljno, s obzirom na one snage Zapada u njegovoj pozadini, stvorio tzv. Brčko distrikt, a u suštini treći entitet u BiH, davši mu iste one državne nadležnosti koje imaju RS i FBiH na svom prostoru. Ovim potezom on je zapravo presekao Srpsku na njenom najjužnijem delu čime ju je obesmislio u teritorijalnom, a time i u državno-političkom pogledu. To je bilo flagrantno kršenje Dejtonskog sporazuma.

Sutra – Nikad napetija godišnjica Mirovnog ugovora za BiH (3): I bez baruta miriše na rat

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here