pixabay.com

Različiti su scenariji raspleta aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini, a naročito uznemiravaju tvrdnje koje se mogu čuti i od predstavnika međunarodne zajednice koji ne isključuju mogućnost novih ratnih sukoba svaljujući svu krivicu isključivo na rukovodstvo Republike Srpske.

Upravo to je trebalo da bude i ključna poruka članicama Ujedinjenih nacija novog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita. On ipak nije imao priliku da ovu vest saopšti na sednici UN na kojoj se razmatralo produženje mandata mirovnih snaga u Bosni.

Mnogi to smatraju diplomatskom pobedom Republike Srpske, jer Šmitov legitimitet na mestu novog visokog predstavnika ne osporava samo RS, već ga ne priznaju ni Rusija i Kina zato što nije izabran po proceduri po kojoj su izabrani svi njegovi prethodnici. Ipak, da u Bosni i bez baruta miriše na rat, tvrde i sagovornici “Vesti”.

– Već neko vreme se iz dobro obaveštenih izbora upozorava na moguću eskalaciju konflikta, čak i ozbiljne incidente na nekim međuetničkim područjima. I bez vatrenog oružja situacija je toliko komplikovana i strasti uzavrele da sve deluje kao da rat nije ni prestao, a pogotovo ne trajno završen – ocenjuje Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

On aktuelnu situaciju u Bosni ocenjuje terminom “zamrznuti konflikt”:

– Da se Dejtonski sporazum istinski poštuje u BiH, ne bi se činilo da zamrznuti konflikt 26 godina preti da bukne i ponovo zapali Balkan, ne bi se politika svodila na igru nultog zbira, populizam i šovinizam natapali javnu sferu, a korupcija i javašluk urušavali temelje društvenog života. Ne bi se živelo kao u Švajcarskoj, ali ne bismo imali i svojevrsnu palestinizaciju Balkana.

Takve crne prognoze ne može da odbaci ni dr Milan Blagojević.

– Rat bez baruta tinja još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a samo je pitanje ko priželjkuje i oružani konflikt. To svakako nisu Srbi ni Republika Srpska. Ona samo želi da na miran način vrati svoje ustavne nadležnosti koje su joj otete kriminalom ohaerizma, tj. kriminalnim zloupotrebama od strane visokih predstavnika – ističe Blagojević.

Đorđe Vuković dodaje da je jedino rešenje u kome Bosna može da opstane u tome da se sve strane podjednako osećaju i kao “pobednici” i kao “poraženi”.

– Suština Dejtonskog sporazuma ali i ključa za BiH je u ravnoteži interesa tri naroda. Nažalost, sve je očiglednije da Sarajevo to ne želi, niti je ikad i nameravalo da prihvati takvu BiH – ističe Vuković.

Migranti kao “pešadija”

Dr Milan Blagojević je nedavno gostujući na RTRS izneo smelu tezu da bi u slučaju eskalacije sukoba, Bošnjaci iskoristili i potencijal od oko 80.000 migranata koliko ih je, prema nekim procenama, trenutno na prostoru BiH.

– Većina tih migranata su mlađi, vojno sposobni muškarci čiji identitet u najvećem broju nije moguće utvrditi. Upravo od ovog “kadra” je moguće oformiti na desetine brigada koje bi u datom trenutku otpočele sa oružanim napadima na teritoriju Republike Srpske. Ovakvi incidenti bi se prikazali kao eksces azilanata i njihovo navodno nezadovoljstvo sopstvenim položajem i nemogućnošću da im se da smeštaj i na teritoriji RS, koji smeštaj RS inače pravno utemeljeno i opravdano odbija – tvrdi Blagojević.

Sutra – Nikad napetija godišnjica Mirovnog ugovora za BiH (4): Grubo kršenje ovlašćenja