EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
Zdravko Krivokapić

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić kaže da od kada je prihvatio poziciju nosioca pobedničke koalicije “Za budućnost Crne Gore”, nije se ponašao, niti delovao kao marioneta, bez stava i vizije.

On je istakao da ne planira da se tako ponaša ni u budućnosti.

– Apsolutno sam spreman da reagujem na sve dobronamerne predloge i inicijative koje društvo vode ka boljitku, ali istovremeno i da čuvam dostojanstvo funkcije i institucije na čijem sam čelu. Od momenta kada je konstituisana Vlada, ona je permanentno na udaru od strane bivšeg režima, ali i delova nove parlamentarne većine – kaže crnogorski premijer Zdravko Krivokapić

Kako komentarišete činjenicu da Demokratski front, politički savez čiju ste nosili listu, u razgovorima o rešenju političke krize u Crnoj Gori, traži rekonstrukciju Vlade, ali bez Vas na njenom čelu?

– Demokratija podrazumeva pravo da svaki pojedinac, kao nosilac suvereniteta može slobodno izraziti svoje mišljenje. Međutim, reprezenti javnih politika imaju veliku odgovornost za delovanje i sprovođenje ideja i programa. Apsolutno podržavam i afirmišem politiku, koja se sprovodi u okvirima ustanovnosti i zakonitosti. Tako gledam i na inicijativu DF-a, koja je legitimna. Međutim, kao pojedinac, a istovremeno i nosilac javne funkcije, takođe zadržavam pravo na svoje mišljenje. Tačno je da parlamentarna demokratija podrazumeva podršku skupštinske većine za formiranje izvršne vlasti, ali takođe postoji jasna podela izvršne i zakonodovne grane vlasti. Smatram da je za demokratsku tranziciju dobro imati saradnju i veći stepen razumevanja skupštinske većine i prve demokratske Vlade, ali ne pristajem da Vlada bude puki instrument i izvršitelj pojedinih želja određenog dela predstavnika zakonodavne vlasti. I kada sam prihvatio ponuđenu poziciju nosioca pobedničke koalicije “Za budućnost Crne Gore”, nisam se ponašao, niti delovao kao marioneta, bez stava i vizije. Pogotovo ne planiram tako da se ponašam, nakon što su nam građani ukazali poverenje i pružili istorijsku šansu. Preuzeo sam odgovornost sa svojim timom, i verujem da ćemo ispuniti očekivanja naših građana uprkos brojnim opstrukcijama, spletkama i klevetama sa kojima se suočavamo od prvog dana formiranja Vlade.

Da li ste očekivali da budete pozvani na razgovore i da li očekujete da Vas pozovu na neki naredni sastanak?

– Ja sam svakoga dana, bez izuzetka, na svom radnom mestu. Posvećen radnim zadacima i obavezama predsednika Vlade Crne Gore. Apsolutno sam spreman da reagujem na sve dobronamerne predloge i inicijative koje društvo vode ka boljitku, ali istovremeno i da čuvam dostojanstvo funkcije i institucije na čijem sam čelu. Od momenta kada je konstituisana Vlada, ona je permanentno na udaru od strane bivšeg režima, ali i delova nove parlamentarne većine. U političkoj praksi je očekivano da Vlada bude meta opozicionih kritika, ali Crna Gora je postala i politički fenomen, u kome deo parlamentarne većine koji je izglasao Vladu, istoj nije dao ni jedan dan, shodno demokratskoj praksi, za sprovođenje mera i politika. Takav odnos je dodatno usložio već teške i komplikovane društveno-političke procese, nakon smene višedecenijskog režima. I u takvim okolnostima, aktuelna Vlada je imala pomake, vredne zapažanja domaće i međunarodne javnosti. Verovatno bi dinamika razvoja i efikasnosti bila veća da nije bilo intenzivnih opstrukcija. Zato smatram, da smo kao nosioci odgovornih funkcija dužni da zastupamo pre svega opšte interese građana Crne Gore, a ne lične ili partijske interese.

Očekujete li da dođe do dogovora, i zašto mislite da bi Vi trebali i dalje da vodite Vladu, s obzirom da je evidentno da u skupštinskoj većini nemate većinsku podršku poslanika?

– Smatram da je evidentno jedino ono što je i formalno procesuirano. Dakle, poslanici Skupštine imaju pravo i mogućnost da pokrenu pitanje poverenja Vladi. Za Vladu na čijem sam čelu glasao je 41 poslanik, isti broj je neophodan da izglasa nepoverenje ovoj Vladi. Stoga, dok se to ne desi, aktuelna Vlada Crne Gore će nastaviti sa radom u punom kapacitetu. Imamo obavezu da u jeku turističke sezone, koja je izrazito obećavajuća, te u momentu izazovnih globalnih epidemioloških prilika, nastavimo oprezno da upravljamo i kontrolišemo sistem, koji će voditi ka ekonomskoj i zdravstvenoj konsolidaciji. Zato smatram da je neophodan dogovor i doprinos kompetentnih činilaca, spremnih da svoje stručne i profesionalne kapacitete podrede interesima našeg društva. Neophodan je konstruktivan pristup, kako bi se energija usmeravala ka rješenju, a ne produbljivanju problema.

Ako budete u prilici da i nakon dogovora skupštinske većine budete na čelu Vlade, da li ćete insistirati na njenom ekspertskom sastavu?

– Uveren sam da je u složenom procesu demokratske tranzicije, najbolje rešenje model ekspertske Vlade. To je koncept koji zastupam od početka i na kome ću ubuduće insistirati. To ne znači da se ekspert ne može baviti i politikom ili eventualno dolaziti iz određene političke strukture. Međutim, zadatak eksperta u Vladi je da sprovodi i afirmiše aktivnosti, zasnovane na bazi stručne kredibilnosti, a ne partijskih interesa. Moramo se konačno distancirati od modela partitokratije, koji je zastupao prethodni režim. Takođe ću se zalagati da i funkcioneri određenih veoma značajnih pozicija u državnim preduzećima, koji su delegirani od strane parlamentarne većine, i to neretko iz onog dela koji kritikuje rad Vlade, zastupaju državne, a ne partijske interese. Dakle, neophodno je da shvatimo da građani od nas očekuju da radimo u njihovom, odnosno opštem, a ne u partijskom interesu.

Aktuelna je i priča o potpisivanjnu Temeljnog ugovora sa SPC, a u javnosti se pojavljuje informacija da ste pripremili novu verziju ovog dokumenta. Da li je to tačno, i ako jeste, u čemu se ona razlikuje od one za koju je bila priča da je bila usaglašena?

– Kao odgovorna Vlada, koja je iskreno posvećena zaključenju Temeljnog ugovora sa SPC, kao najbrojnijom verskom zajednicom, želimo da pristupimo odgovorno sa ciljem da se realizuje sporazum na obostrano zadovoljstvo. Ne želimo da se eventualnim propustima, Temeljni ugovor problematizuje pred Ustavnim sudom Crne Gore i na taj način zakomplikuje ovo veoma važno pitanje. Iz tog razloga izrazito vodimo računa da sa SPC potpišemo Ugovor koji je u potpunosti usklađen sa Ustavom i zakonima Crne Gore, jer na taj način najbolje štitimo i interese SPC i interese države Crne Gore. Moram da istaknem da smo u stalnoj komunikaciji sa novoizabranim Mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, kao i sa ostalim Episkopima čije se Eparhije prostiru na području Crne Gore, i zajedno sa njima i pravnim savetom Mitropolije crnogorsko-primorske vodimo računa o svakom detalju Temeljnog ugovora koji će, nadam se, uskoro biti potpisan. Žao mi je što određene političke strukture koriste ovu temu za prikupljanje političkih poena i plasiranjem najbezočnijih laži i manipulacija pokušavaju da uruše moj ugled i ugled Vlade Crne Gore. Ali znate i sami, nema ničeg tajnog što neće postati javno, tako da će se lica i dela svakog od nas pokazati, istina će izaći na videlo i svima će sve biti jasno. Najveća žrtva u celom tom političkom igrokazu oko Temeljnog ugovora je narod, jer se zlonamerno manipuliše emocijama naroda koji je branio i odbranio svoju Crkvu. Sada oni za koje je Ckva ništa drugo do tema na kojoj ubiraju političke poene, pokušavaju mene da predstave kao izdajnika Crkve i naroda. Taj posao im je zaludan i unapred osuđen na propast. Zdravko Krivokapić nije, nikada nije bio i nikada neće biti izdajnik ni svoje Crkve, ni svoje države, ni svog naroda. Uzalud im svi tabloidi i sve laži.

Mandat vaše vlade se poklapa sa vašim očekivanjima da Crna Gora uđe u EU. Očekujete li da CG postane deo EU za vašeg mandata?

– Spoljnopolitički prioritet Crne Gore je punopravno članstvo u EU. To je u velikoj meri u saglasju sa voljom velike većine građana naše zemlje. Zato su veoma intezivne međunarodne aktivnosti Vlade Crne Gore, od velikog značaja, što već daje rezultate. Veoma ohrabrujuće poruke koje čujemo od naših međunarodnih partnera daju nam za pravo da temeljimo opravdan optimizam. Članstvo Crne GOre u EU 2024. godine bila bi kruna uspeha prve demokratske vlade. Međutim, ne želimo da budemo samo formalno članica EU. Zalažemo se da u punoj meri zadovoljimo kriterijume i obezbedimo standard, kao članica EU, kako bi svaki građanin Crne Gore od toga imao benefite i živio bolje i kvalitetnije.

3 COMMENTS

  1. Kad covjek nebi lagao, sve bi mu se vjerovalo. Stari narod je vazda govorio: Ko jednom slaze vise mu se ne vjeruje. Neki su vjerovali da kad covjek laze, on zna i da krade i spija a moze da bude izdajnik kad dodje nevolja. Mnogo se diglo prasine oko tebe, i dao si narodu veliku muku, i rekla bih ti, sto znam da neces poslusati po cijeni zivota, da lijepo podneses neopozivu ostavku i prepustis nekome kome ce narod vise vjerovati i da radi ono zasta je glasao, da svrgne prethodnu vlast i oslobodi se kriminala i korupcije. Pokazao si da te to uopste ne interesuje i ako se davao obecanja prije izbora. Ni Crkva ti vise ne vjeruje, jer si i nju prevario. No, tebe ne interesuje ni Crkva niti tvoj \”mili\”narod, samo fotelja i vlast.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here