Tanjug
Predrag Kon

Epidemiolog dr Predrag Kon govorio je o tome šta će se desiti ako se sudare grip i koronavirus u narednom periodu.

– Trebalo bi da budemo posebno oprezni, i to naročito zdravstveni radnici. Nije još nigde ispitano šta se dešava kada se spoje grip i koronavirus. Ako grip obori imunitet, pa posle i kovid, to nikako ne bi moglo da bude dobro – naglasio je Kon.

On je dodao i da, mada nije dokazano da maske automatski znače i manje oboljevanja od gripa, svakako da maske mogu da pomognu, pa je preporučeno nositi ih. Za zdravstvene radnike vakcina protiv gripa mora da bude obavezujućća, kao što i inače jeste.

– U Italiji su imali grip, pa se nadovezala korona. Mada nema osnova da su povezani, svakako grip treba izbeći. Nama se može desiti da dođe prvo kovid, pa posle grip, a kod Italijana je bilo obrnuto – rekao je.

Kako kaže, bar što se gripa tiče, tu postoji zaštita, i tu bi trebalo ozbiljno pričati. Ugovoreno je 347.000 vakcina, a još 150.000 Torlakovih počinje da se proizvodi. U samom startu će biti ovaj broj, a posle će ih biti još.

– Vakcinacija protiv gripa je bukvalno preporučena svakoj osobi starijoj od 6 meseci – kaže Kon, istakavši da moramo da budemo svesni da će odziv naših građana za vakcinaciju biti veći nego ranije.

Ko je najbliži novoj vakcini?

– Sve se radi pod velikom lupom javnosti. Mi možemo da verujemo više u ovu ili onu, međutim moraju da se sačekaju ispitivanja. Moramo da budemo u okviru dešavanja, kako bismo bili spremni. Čak nisam ni protiv toga da bude omogućeno dobrovoljno testiranje, ali sve mora da bude u skladu sa zakonom – rekao je.

Mnogi su govorili i o švedskom modelu, koji se ponovo spominje kao mogući primer.

– Švedski model je takav gde ne preduzimate ništa, odnosno obaveštavate, ali puštate da se virus prenosi, i da praktično odnosi žrtve. Postavlja s pitanje šta smo mi radili. Važno je napomenuti da kod nas potvrde o smrti u IZJZ stižu dva meseca posle meseca smrti, tako da mi sada imamo podatke samo do juna – kaže Kon.

– Važno je gledati i šta su uroci smrti, ali i koliko ima dodatnih dijagnoza koje su najvrovatnije povezane sa koronavirusom. Tako, na primer, sada imamo virusne pneumonije, kojih prethodnih godina uopšte nije bilo. Kada sve to pregledamo, dobijamo 210 slučajeva u Beogradu do juna, a u Švedskoj je bilo na hiljade slučajeva – naglasio je Predrag Kon.

Ne sme da se ponovi

Epidemiolog Predrag Kon kaže da ako se i uvede mera samoizolacije za državljane Srbije povratnike onda bi u roku od 48 sati morali da se testiraju.

Kon je rekao da postoje brojna ograničenja za to, što znači da svaki prelaz mora imati sanitarnu inspekciju koja bi izdala rešenje svakom državljaninu Srbije da mora biti u samoizolaciji.

Sada se dele upozorenja na granicama i povratnici su svakako u samoizolaciji, ali bez rešenja već sa upozorenjem.

– Pri naglom prilivu povratnika doći će do naglog punjenja i zapušenja laboratorija, mi zato ne možemo tako olako doneti odluku da se testiraju – kazao je Kon.

Dodao je da je politička odluka da za ulazak u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu potreban negativan PCR test.

– Jasno je da je samoizolacija nešto što je korisno u smislu sprečavanja prenošenja, to zavisi od procene da li je apsolutno neophodno. Za sada nemamo nikavu, iako se vratio veliki broj naših ljudi iz Crne Gore. Ja ne očekujem, bez obzira na samozolaciju, da će ta mera biti doneta – rekao je Kon.

Kon je kazao da nije nemoguće da na sednici Kriznog štaba bude odluka promenjena, te da se uvede samoizolacija, a on predlaže da 10 dana bude za najmlađe koji ne bi išli u školu i vrtiće.

– Preporuka je preporuka, i u okviru nje ako neko treba da radi i ide na posao, onda je to posebna briga tog čoveka da ne zarazi nekoga na poslu – naveo je Kon.

On je dodao da u Beogradu ima 5 pozitivnih đaka u samoj školi, a 3 su otkriveni da nisu ušli u školu.

– Imamo zaposlene u školi koji su zaraženi, ukupno u Beogradu 12 učenika i još 5 u Srbiji. To se prati – naveo je on.

Kon je rekao da je preko pola miliona dece u osnovnoj školi i još u srednjim školama, što je veliki epidemiološki rizik.

U kom slučaju će se krenuti na onlajn nastavu

Kon je kazao da je u nadležnosti Ministarstva prosvete zatvaranje škola, te da epidemiološka situacija nije podjednaka u delovima Srbije.

– Svima je jasno da će to biti dodatni izazov i biće potrebno hitno reagovati. Mi ćemo pratiti opštu sistuaciju. Ako se na nekoj teritoriji opšta situacija pogoršava, što obezbeđuje da uđe u škole, tada će se preduzeti mere da svi pređu na onlajn – rekao je on.

On je kazao da se za sada situacija drži pod kontrolom.

– Mi smo uvereni u to treće povećanje, kada bi se desilo neko čudo da svi poštuju mere tog trećeg talasa ne bi bilo – rekao je Kon.

Kon je dodao da opuštanje ne sme da se ponovi, te da nošenje maski ne spada u nešto što je u našem biću i kulturološki se opiremo tome.

– Mi sve činimo sada da ne uđemo u neko iznenađenje. Nama je oko 5. juna počeo porast, od tada počinje vidljivi porast, on naglo eksplodira negde posle izbora. Prei izbora dolazi do jasno vidljivog porasta – kazao je Kon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here