Niko ne traži knjige na srpskom

0

Foto: Ilustracija
 

U isto vreme naše devojčice i dečaci imaju priliku da se u biblitoteci Tornja znanja upoznaju sa delima i srpskih pisaca. Na prvom spratu bibiloteke smešten je odeljak u kome se nalaze dela brojnih naših pisaca većinom na ćirilici.

 

Darujte

Kako su nam rekli u Tornju znanja, svi koji su u mogućnosti mogu da donesu knjigu ili više njih nekog poznatog srpskog pisca i pesnika i daruju biblioteci. Svako delo se uredno zavede i označi, a navede se i ime darodavca. Time se obogaćuje odeljak u kome se nalaze dela naših književnika.

Tu se mogu čitati ili iznajmiti knjige poput "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša, "Prokleta avlija" Ive Andrića, kompletno stvaralaštvo Branislava Nušića, brojne knjige Borislava Pekića, Mome Kapora… i još niz naših književnih velikana, bez kojih je srpska kultura i istorija nezamisliva.

Cena korišćenja knjiga u biblioteci je simoblična i članska karta za godinu dana košta 20 evra. Ipak, retko ko od naših zemljaka koji žive u Lincu i Gornjoj Austriji navraća u Toranj znanja.

– Zaista retko viđam ljude koji se interesuju za knjige vaših autora, odnosno književnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije – ističe Karen Gutenhajmer, jedna od službenica u ovom delu biblioteke.

Ovde ima i druge literature poput rečnika nemačko-srpskoj jezika, ali i modernijeg izdanja "Bukvara". Nekadašnja omiljena knjiga prvaka u matici dostupna je i našim najmlađim školarcima u gradu na Dunavu, ali, nažalost, retko ko je koristi. U Tornju znanja se može naći i naša periodnična štampa, kao i tiražni časopisi za žene.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here