Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Početak septembra doneo je i povratak dece u škole, a sa tim i bojazan i ponovnoj eskalaciji epidemije.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradkih gimnazija izjavio je da to udruženje nije promenilo stav po pitanju povratka đaka u škole.

– Mi smo i dalje istog stava. Nije rešeno pitanje nastavnika koji su hronični bolesnici. Takođe, vidimo da se javljaju pojedinačni slučajevi. Pogotovo me je iznenadila izjava doktora Kona koji je izrazio bojazan za srednjoškolce. Škola nije vojska, tamo gde učenici nemaju obaveze prava se često zloupotrebljavaju – izjavio je Aleksandar Markov iz Foruma beogradkih gimnazija.

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević smatra da je odluka o povratku dece u škole opravdana.

– Kratko i jasno, jeste. Imamo novi virus na koga smo svi osetljivi ili smo makar bili na početku. Isto tako, ne znamo ništa o dužini trajanja imuniteta. Ne prepoznaje sezonu. Prenosi se na najlakši način. Imajući sve te činjenice u vidu, niko ne zna koliko će ovaj virus biti među nama. Saznanja su se menjala vremenom, ali ono što se nije menjalo jeste način prevencije – poručila je Kisićeva i dodala da je uprkos što je epidemiološka sitaucija u regionu povoljna to može brzo da se promeni.

– Koja je opcija, da kažemo da će biti školovanje na daljinu narednih godina – dodaje Kisićeva.

Markov dodaje da kazna u vidu ukora nije dovoljna za đake koji ne nose masku.

– Pre više meseci pričali smo o suspenziji učenika zbog nediscipline. Taj predlog Foruma se pojavio pre epidemije i tada nije uzet u razmatranje – poručio je on.

Zamenica direktora Instituta “Batut” govorila je i o potezima koji će se preuzeti usled javljanja slučajeva infekcije u školama.

– Razlikujemo epidemiološku situaciju u državi i situaciju u školama. Neke države sa pogoršanjem epidemiološke sitaucije u zemlji nisu čekali da se to desi i u školama, nego su ih odmah zatvarale. Napravljeni su algoritmi postupanja za različite situacije. Mere su od toga da svi u razredu nose masku i kada sede, kao najblaža mera, do toga da se škola zatvara – zaključila je Kisićeva, ali nije egzaktno objasnila situaciju u kojoj dolazi do zatvaranja obrazovnih ustanova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here