“Niko sada neće Ukrajinu u NATO“

0

Beta/AP/E.L.
Sad je sve na njima: Ukrajina se mora izboriti za svoje mesto u NATO i EU
 

"Ukrajinci su svesni da ih danas niko neće primiti u NATO ili u Evropsku uniju. Takođe ni sutra ni za tri godine. Međutim, mislim da Ukrajina ima velike šanse da uđe u Alijansu u dugoročnijoj perspektivi. Možda za 10 godina ali sve zavisi od Ukrajine", kazao je u utorak veče general Kožej poljskoj televiziji TVN24.

Gostujući u emisiji "Svet", Kožej je podsetio da ni Poljsku 1990-ih godina niko na Zapadu nije želeo kao člana NATO, a Rusija je tada odlučno upozoravala da to Varšava ne sme da učini.

"Ukoliko Ukrajina istraje i bude odlučna, ne mogu da zamislim da bi bilo ko to mogao da joj zabrani", rekao je general i pohvalio Kijev za to što je odustao od vojne neutralnosti između blokova.

"Ukrajinici su skinuli omču koju su sami sebi stavili pre nekoliko godina. Ukrajinci su danas odlučni da idu na Zapad", rekao je Kožej.

Šef Biroa nacionalne bezbednosti ocenio je da će 2014. godina ući u istoriju kao prelomna u političkom i strateškom pogledu zato što je, kako je rekao, Rusija odbacila sve ponude saradnje i zajedničke izgradnje bezbednosti u Evropi.

Stoltenberg: Dalek put do članstva

Proces ulaska Ukrajine u NATO može da traje više godina, jer su prethodno potrebne mnogobrojne reforme u zemlji koja se kandiduje za članstvo – navodi generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

"Radi se o reformama u sferi odbrane, državne uprave, antikorupcijskoj sferi.." – pojašnjava Stoltenberg.

Vojni analitičari podsećaju da je poseban problem za Ukrajinu činjenica da ima neregulisan teritorijalni spor (Krim), a da države sa takvim problemom ne mogu ući u NATO. Zemlja u kojoj je došlo do konflikta nije "klijent" koji može da zainteresuje NATO. Stoltenberg nije precizirao da li će pitanje Krima i situacija na jugoistoku zemlje otežati planove Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here