Foto: Tanjug/AP
Aleksandar Čeferin

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin još jednom je komentarisao nedavna dešavanja i pokušaj osnivanja Superlige Evrope.

On je govorio i o mogućim regionalnim ligama širom Evrope, modifikovanju kalendara, finansijama, ali i ulozi navijača u upravljanju klubovima.

– Drago mi je što je većina klubova razumela da to nije dobra ideja. To je katastrofalna ideja za evropski i svetski fudbal. Neki ljudi su odlučili da ne pitaju nikog ništa i da na neki način kupe fudbal. Fudbal je deo evropskog identiteta, istorije i kulture, i to je za nas bilo previše. Što se mene tiče, ta Superliga više ne postoji. Reakcija navijača je bila logična. Moramo što mirnije pristupiti toj situaciji. Nije dobro što su strasti prevelike. Za nekoliko dana, sve će biti jasnije. Možda je sve ovo bilo dobro, jer sada je pravo vreme da razmislimo o budućnosti – rekao je Čeferin za “SportKlub”.

Potom je objasnio kako zamišlja da smanji jaz između bogatih i “malih” klubova.

– Finansijski fer-plej je bio dobar do sada, ali sada smo u novoj situaciji. Moramo da razmislimo kako dalje. Globalizacija nije prisutna samo u fudbalu, već i u svim drugim industrijama. O raspodeli novca pričamo sa klubovima, sa ligama i sa savezima. Kako ćemo to u budućnosti da radimo, sada je prerano govoriti. Što se tiče sponzorstva, ne možemo mi da kažemo da neko ne treba da dobije sponzora, ako sponzor investira u neki klub. Plate nekih igrača su išle u neverovatne visine.

Potom je usledilo pitanje da li će se, reakcijom navijača na ideju o ESL, oni više involvirati u rad klubova, kao što je to slučaj u Nemačkoj.

– Navijači će sigurno imati veću ulogu, da li to znači vlasništvo ili ne, zavisi od pojedinih zemalja, od zakona, od klupske politike”. Ja se nisam obratio nijednom čelniku nijedne države. Pojedini lideri su se sam javili jer su osetili da je ugrožen fudbal. Niko nije vlasnik i ne može biti vlasnik fudbala.

Kada je reč o regionalnim ligama, o kojima se na Balkanu često govori, Čeferin kaže:

– Mi puno pričamo o tome. Male lige u malim državama ne generišu dovoljno novca da bi klubovi bili konkurentni. Ali tu ima nekoliko problema. Ako, recimo, u Srbiji Zvezda i Partizan igraju neku međunarnodnu ligu, a ostali klubovi ostaju u domaćoj, to bi nanelo veliku štetu srpskoj ligi. Drugi problem je plasman u evropska takmičenja. Sada se klubovi na bazi rezultata u domaćoj ligi plasiraju u evropska takmičenja. Ako imamo i regionalnu i nacionalnu ligu, onda nastaje problem. Treći problem predstavlja sigurnosna situacija, to dobro znamo na ovim našim prostorima – istakao je prvi čovek evropskog fudbala.

1 COMMENT

  1. Briso bre i ti i tvoja uefa. Treba vas ukinuti pod hitno. Brzo su nasi zaboravili kako ste teroriste podrzali. Zivela superliga odmah.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here