Odbojkaški savez Srbije i Nikola Grbić, prvi trener muške seniorske reprezentacije Srbije, zajedno su odlučili da prekinu saradnju.

 

U duhu maksimalnog poštovanja, koje je uvek odlikovalo OSS i Nikolu Grbića (45), doneta je odluka u skladu sa najvišim interesima nacionalne selekcije.

Odbojkaški savez Srbije će javnost blagovremeno obavestiti o novom prvom treneru seniora Srbije.

Grbić je na čelu reprezentacije Srbije bio od 2015. godine, a pod njegovim vođstvom nacionalni tim još nije uspeo da izbori plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Srbija nedavno u Bariju nije iskoristila prvu priliku da se kvalifikuje na OI jer je posle trijumfa u duelima sa Australijom i Kamerunom, u odlučujućoj utakmici protiv Italije potpuno podbacila.

Srbija će imati još jednu priliku da se izbori za olimpijsku vizu, ali će taj turnir, još uvek se ne zna ko će biti domaćin, biti nešto teži. Na njemu će osim Srbije igrati i Francuska i Bugarska, a u Tokio ide samo jedna ekipa.

Grbić ima ugovor sa Savezom do kraja olimpijskog ciklusa.

Najbolji rezultat ostvario je 2016. godine osvajanjem Svetske lige. Grbić je sa Srbijom osvojio i srebro u istom takmičenju 2015. godine i bronzu na Evropskom prvenstvu 2017. godine. Na Svetskom prvenstvu 2018. godine Srbija je bila četvrta, a u Ligi nacija 2018. osvojila je peto mesto na finalnom turniru.

Uspesi kao igrač

 

Sa odbojkaškom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneju i bronzanu na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti. Sa reprezentacijom je još osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu 1998. u Japanu i bronzanu medalju na SP 2010. godine u Italiji, kao i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2001. i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 2007. Jugoslovenski olimpijski komitet ga je proglasio najboljim muškim sportistom 1997. godine, proglašen je za najboljeg sportistu Vojvodine 2010. godine, a 2011. je od Sportskog saveza Srbije primio “majsku nagradu”. Tokom 2016. godine uvršten je u Odbojkašku kuću slavnih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here