wikipedia.org
Nikola Tesla

 Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik Nikola Tesla , uskoro bi mogao dobiti svoj toranj na jednoj od najlepših srpskih planina.

Na Zlatiboru je potpisan memorandum između opštine Čajetina i Naučno-obrazovne fondacije “Teslianum” o razumevanju realizacije projekta čime se stvaraju svi uslovi za izgradnju Internacionalnog naučno-obrazovnog centra “Teslin toranj Zlatibor” namenjen mladima iz cele Srbije i regiona.

– Nemamo nameru da repliciramo Teslin toranj pre više od 100 godina niti taj tehnološki trenutak. Imamo nameru da Tesla kao jedna misaona vertikala, parabola i energija koja je potekla sa ovih prostora, bude inicijalna kapisla za ono što bi trebalo da se desi u tom novom edukativnom centru. Nemamo nameru da kopiramo druge naučno-obrazovne centre, već da budemo dopuna i komparativni sa njima. Želimo da se nađe na određenim mestima u Srbiji, a Zlatibor je izvanredno mesto za to sa energijom koju nosi u sebi. Cilj nam je da imamo jedan edukativni centar u kome će se okuljati deca iz Srbije, zemalja regiona, Evrope i sveta srpske dijaspore – kazao je akademik Branislav Mitrović, predsednik UO Fondacije “Teslianum”.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, kaže da je izgradnja Teslinog tornja još jedan korak napred, kad je u pitanju turistička ponuda cele Srbije i da Zlatibor može da stane u rang sa svetskim centrima.

– Lokalna samouprava ovaj projekat može da iznese, ali isto tako može da zatraži sredstva EU fondova i ostalih fondacija koje podržavaju Tesline ideje. Na ovaj način Zlatibor će postati konkuretniji i imati još bolju turističku ponudu. Ovaj projekat biće na ponos svih nas – zaključio je Stamatović.

Da je zapadni deo naše zemlje zahvalan srpskom naučniku govori podatak da je nedaleko od Zlatibora pre 120 godina u Užicu posle centrale na Nijagarinim vodopadima u Americi, na reci Đetinji podignuta prva hidrocentrala u Evropi i druga na svetu, sa Teslinim sistemom višefaznih struja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here