wikipedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Srpski naučnik i jedan od najvećih pronalazača u istoriji čovečanstva, Nikola Tesla (1856-1943) preminuo je 7. januara 1943. godine.

Tesla je najpoznatiji po otkriću naizmenične struje, a doprineo je i razvoju bežične komunikacije, lasera, radara, robotike.

Nikola Tesla rođen je 1856. godine u Smiljanu kod Gospića, u tadašnjoj Vojnoj krajini u Habsburškoj monarhiji, u porodici srpskog pravoslavnog sveštenika Milutina Tesle i majke Georgine, rođene Mandić.

Sa šest godina polazi u prvi razred osnovne škole, a sa 17 završava Višu realnu gimnaziju posle koje studira u Gracu i Pragu.

Zahvaljujući porodičnom prijatelju Ferencu Puškašu, koji je sa bratom Tivadarom, glavnim evropskim predstavnikom Tomasa Edisona, radio na uspostavljanju prve telefonske centrale u Budimpešti, dobija posao “glavnog električara” u Centralnoj telefonskoj kancelariji.

U Budimpešti realizuje i svoj prvi izum – aparat za “pojanje” glasa na teleFonu, a otkriva i princip stvaranja obrtnog magnetnog polja naizmeničnim strujama.

Na preporuku Puškaša, počinje da radi na popravci Edisonovih mašina u Francuskoj i Nemačkoj, u Strazburu konstruiše prvi indukcioni motor na svetu, a 1884. godine odlazi u SAD, gde kratko sarađuje sa Tomasom Edisonom.

Edisonu, koji je uložio veliki novac u proizvodnju i distribuciju svoje jednosmerne struje, nije odgovarao Teslin model naizmenične struje.

U januaru 1885. godine Tesla u Njujorku osniva svoju prvu kompaniju “Teslina električna kompanija za proizvodnju svetla”, sa ciljem da svoje izume primeni u oblasti polifaznih naizmeničnih struja i u njoj konstruiše svoje prve indukcione motore i generatore.

U periodu od 1888-1891. godine zaštitio je ukupno 36 patenata kojima je u potpunosti razradio takozvani “Teslin polifazni sistem” i stvorio osnovu za nastanak druge industrijske revolucije.

Eksperimenti sa strujama visoke frekvencije – novo područje naizmeničnih struja, obeležiće njegova istraživanja tokom devedesetih godina 19. veka.

Na početku tog perioda, 1891. godine, pronalazi čuveni oscilatorni transformator danas poznat kao “Teslin kalem” i dobija američko državljanstvo, a dve godine kasnije postiže veliki uspeh na svetskoj izložbi u Čikagu, gde su paviljoni bili osvetljeni pomoću 12 Teslinih dvofaznih generatora.

Prototipovi mašina, stotine sijalica originalne konstrukcije, knjige, pisma i dragocena tehnička dokumentacija izgorelo je u velikom požaru koji je 1985. godine uništio Teslinu laboratoriju u Njujorku.

Međutim, već sledeće godine, na reci Nijagari, u rad je puštena prva hidrocentrala naizmenične struje na svetu zasnovana na Teslinim patentima.

Tesla je otkrio i radio-prenos, a razvijao je koncept daljinskog upravljanja putem radio-talasa i 1898. godine demonstrirao model brodića na daljinsko upravljanje.

Tesla zatim u blizini Njujorka gradi novu i veću radio-stanicu i šalje signale na daljinu veću od 40 kilometara, a u Kolorado Springs dolazi kako bi konstruisao generator visokofrekventih struja velike snage i radi na bežičnom prenosu energije.

U njemu je postizao vrlo visoke napone i stvarao snažna električna polja, a svoj izum demonstrirao je svetlećim cevima koje su sijale, iako nisu bile spojene vodovima.

Tesla 1901. godine počinje da gradi laboratoriju Vordenklif na Long Ajlandu i toranj za svoj “Svetski sistem bežičnog prenosa”.

Taj objekat nikad nije dobio svoj prvobitno zamišljeni izgled jer je finansijer J.P. Morgan odustao od investiranja, budući da je Tesla smatrao da električna energija mora biti besplatna i dostupna svima.

Tesla se zatim okrenuo istraživanju u oblasti mašinstva, gde je, između ostalog, ostvario originalni pronalazak turbine bez lopatica, a izumeo je i brzinomer koji je ugrađivan u atomobile.

On je imao ukupno 112 registrovanih američkih patenata, dok konačan broj Teslinih patenata u drugim zemljama još nije definitivno utvrđen.

U intervjuu iz 1917. godine Tesla je prvi put opisao uređaj koji će znatno kasnije postati poznat kao radar, a u svojoj 72. godini, 1928. godine, dobija poslednji patent za “Aparat za vazdušni transport”, gde je prvi zamislio letelicu sa vertikalnim poletanjem i sletanjem.

Tesla spada u velikane koje je zaobišla Nobelova nagrada, ali je 1960. godine, za nejerljiv doprinos nauci na 11. Generalnoj konferenciji za tegove i mere u Parizu, usvojen naziv “Tesla” za jedinicu magnetne indukcije u Međunarodnom sistemu jedinica, našavši se među svega 15 naučnih velikana, kojima je odata takva počast.

Tesla je preminuo u 87. godini u svom apartmanu na 33. spratu hotela Njujorker, u kome je proveo poslednju deceniju života.

Njegovi posmrtni ostaci danas se nalaze u urni u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

6 COMMENTS

  1. Кад се већ хвалимо са Теслом треба поменути да је умро од глади у туђини у 78 години. Да би урадио нешто конструктивно за живота, морао је да побегне из Србије. И данас српска интелигенција бежи из Србије због лудака од политичара, затрованих ирационалним идејама од Турака до Титове Југославије.

    • Je li problem reći točno gdje je Smiljan i gdje je Tesla živio i školovao se?Jasno mi je da nekog to boli ali se i za Beograd moze reći da je u nekom turskom pašaluku jer je stvarno nekad i bio

  2. “…u svom apartmanu…” Тај “апартман” је Тесла добио на бесплатно уживање од америчке компаније Вестингхаус. Међутим није имао никаквих прихода. Задњих година је био само “кожа и кост” што се види на његовим фотографијама из тог времена.

  3. Данас је интернет препун са садржајима типа 3 6 9 који се везуују са брендом Тесла. Не треба заборавити да је електротхеника део физике тј. природних наука. Свака та наука физика, хемија итд. има своју локалну математику или математчке мделе. Сама математика у свој својој свеобухватности је нешто друго. Овде се иде у дубоко ислеђивање односа међу бројевима: где практичних примена у енергетици је јако мало, а једино може да направи развој рачунарства и комбинаторике као и хемије. Математиком као основном науком би требало да се бави јако мали проценат становништва јер је опасно за реалан живот где и броју 666 нема апсолутно никаквог зла…тек једна конфигурација, можда и битнија, али савршена Божанска конфигурација као и све друге. Те је из тога јасан овај недостатак математике. Нека је сваком здраве науке према својој мери.

    • У потпуности се слажемо да математика није никаква наука него само један алат којим се служимо да објаснимо законе природних наука. Математиком су почели да се баве наши праисториски претци кад су дошли до сазнања да имају 10 прстију на рукама. А то није била никаква наука. Ако се математичари, научници, баве тумачењем парадкса, нашег декадног система бројања, као што су “прим” бројеви (1,3,5,7,11…..) онда сам и ја научник.

  4. Ако неко није знао, Тесла је примао пензију Краљевине Југославије у висини од 600 долара месечно. Постоји забележено у историјским документима.
    Његов изум високо фреквентних таласа данас се злоупотребљава у невидљиве ратове. Може се тим усмереним фреквенцијама вршити контрола ума, изазивати онеспособљавање у непријатељским војскама, изазивати поплаве и земљотреси. Како каже један амерички научник: ” Они нису дорасли Тесли, али их ништа не спречава да експериментишу.”
    Он каже да је са 30 вати радио таласа пронашао 26 бушотина нафте. Замислите шта може да се уради са милионима вати које производи ХААРП. Сликовито је то објаснио да чак и људи који нису из ове области могу разумети.
    Замислите,каже жице на клавиру. Свака производи различиту фреквенцију на основу којих знамо шта је у утроби земље. Да ли је то руда метала, гас, нафта… Ако све жице вибрирају клавир ће се трести и распасти. Ако то урадите са милионима вати вибрираће раседи земље и техтонске плоче. Могу изазвати земљотресе, цунамије…
    Мерењем на глобалном нивоу утврђено је да је катастрофу нуклеарке Фукушима изазвано ХААРП-ом из града Тромса у Норвешкој. То доводи питање до међународних финансијера
    Антена ХААРП у Тромсу је у власништву и под контролом “националног” конзорцијума партнера познати као ЕИСЦАТ. Ову катастрофу нуклеарке Фукушима изазвао је ОМУ којом управља беспрекорна глобална обавештајна мрежа која тајно контролише свет за своје господаре међународне финансијсијере, у намери да оборе економију како би створили нови глобални центар. ( Како описује Бжежински у својој књизи ” Велика шаховска табла” ): амерички примат и његов геостратешки императив као и “средњи простор” Русија и Кина..
    Нажалост катастрофа Фукушиме изазвала је 1000 пута веће зрачење од Чернобила и данас још гори МОКС гориво и из базена иде у океан. Ја сам видео огроман број мртвих и озрачених туна на плажама Калифорније. Део облака из Фокушиме отишао је преко Русије и Кине, али највеће штете од радијације има сама Америка и Канада. . И цела планета .Ако неко жели да прочита више нека прочита од Росалие Бертелл : ” Оружје планете Земље, озон, ХААРП, свемирски рат, ЦХЕМЗРАИЛС.
    ( траг који авиони остављају за собом и садрже хемијске и биолошке супстанце намерно распршене по небу. )
    Постоји велики број патената који су тајно у приватним библиотекама у власништву БАС Системс, а који је власник АПТИ-а.
    На пример: Амерички патент 3989994 , свемирски орјентисан систем микроталасног преноса снаге (компанија Раитхеон Цомпани.
    Амерички патент 4686605, Метода и уређај региона у земљиној атмосфери, јоносфери- или магнетосфери.
    Патент 20070238252 ,Паљење космичких честиса вештачких јонизованих образаца плазме у атмосфери.
    Постоји јиш опасних патената као патент 5041834 ,Вештачког јоносферског огледала од слоја плазме које се може нагињати…
    Наравно научник је ове патенте и остале које нисам навео добио од колега научника. Чак сам и ја снимио један везан за ХААРП . УС Патент 7629918 Б2 који се односи на фреквенције.
    Као што видимо они Теслу злоупотребљавају у опасне сврхе, а не у хумане и корисне човечанству.
    Све ово и још много тога добио сам из разних докумената госпође Леурен Морет, која је радила у две лабораторије нуклеарног оружја. Она је због превара и корупције у нуклеарним лабораторијама постала светси узбуњивач и одржала је предавања у преко 50 земаља из области радијације и ОС уранијума, и била вештак у тужби за Авганистан и Јапан. Послала ми је и доста података о бомбардовању наше земље, али о томе у другим темама. Овом приликом јој се захваљујем.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here