Foto: https://europa.eu/

Evropska komisija vratila je Nikolu Teslu u svoj informativni tekst o Hrvatskoj.

Na interaktivnoj stranici za mlade, EU “Kutak za učenje”, informacije o Hrvatskoj, kao jednoj od 27 zemlja članica Unije, ponovo uključuju i ime Nikole Tesle, kao jednog od pronalazača X-zraka.

Ovoga puta navodi se da je Tesla “rođen u Smiljanu”, što pripada “današnjoj Hrvatskoj”.

Prethodno je zbog protesta Srbije, Komisija uklonila rečenicu u kojoj se Tesla opisuje kao “poznati Hrvat”.

Na društvenim merežama se ubrzo pojavila i kopija pasoša iz 1883. godine koji je vlada “Kraljevine hrvatsko slavonsko dalmatinske” izdala na ime Nikolausa Tesle.

U informativnom tesktu za mlade na zvaničnoj stranici EU, pored mesta rođenja Nikole Tesle, Hrvatska se opisuje i kao zemlja “od 1000 ostrva” u kojoj je izmišljena “hemijska olovka”.

Zaključuje se da je u pitanju i zemlja fudbala, a kao primer poznatog Hrvata navodi se kapiten fudbalske repezentacije Luka Modrić.

Nikola Tesla je rođen je u Austrijskoj carevini (kasnije Austrougarskoj), u Smiljanu, selu na teritoriji današnje Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a veći deo života proveo je u SAD, gde je i umro.

5 COMMENTS

  1. Шта ће јадни када немају ама баш никога ко је Хрват,а да је обележио допринос светској науци.Комплексаши!!!

  2. Kako moze Tesla biti Hrvat po mestu rodjenja kad tada nije ni postojala Hrvatska! Tesla se Rodio u Austriskoj Carevini! Znaci bio je drzavljanin Austrije po rodjenju! Po narodnosti bio je Pravoslavni Srbin! Sve drugo je laz i kleptomanija!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here