Vesti
Fudbaleri Vestern Junajteda brane šampionsku titulu

Ovog vikenda počinje 18. sezona A-lige, najjačeg profesionalnog fudbalskog takmičenja u Australiji.

Ukupno 11 domaćih klubova i Velington Finiks sa Novog Zelanda, kreću u trku za naslove premijera i šampiona, a ciljna ravnina je iscrtana za kraj aprila i početak maja iduće godine.

Titulu prvaka A-lige brani Vestern Junajted, koji je prošle sezone ponajviše zahvaljujući Aleksandru Prijoviću osvojio prvenac u kratkoj fudbalskoj istoriji kluba. Srbin će i u narednim mesecima biti uzdanica tima u borbi za odbranu krune.

Aleksandar Prijović je uzdanica Vestern Junajteda

Tacnu premijera (pobednika ligaškog dela takmičenja) u svom posedu ima Junajtedov gradski rival Melburn Siti.

Upravo duel dva kluba iz Viktorije, koji su se sastali i u prethodnom velikom finalu, sinoć je otvorio novu sezonu.

Danas će u centru pažnje biti “veliki plavi“ derbi, koji će ostati upisan kao prvi fudbalski meč odigran na novom Alijanc stadionu u sidnejskom Mur Parku.

Renovirani Sidnej FC, posle mučne prethodne sezone i gorkog rastanka s prvom zvezdom tima Milošem Ninkovićem, dočekuje već provereno kvalitetnu ekipu Melburn Viktorija.

Miloš Ninković sa novim saigračima

Tim koji je pre godinu dana počeo da formira Toni Popović, trener koji je trofejni klub izvukao iz ponora i vratio u vrh tabele A-lige, ulazi u novi šampionat jači za čuvenog Portugalca Nanija, španskog beka Kadetea i iskusnog špica Tomija Jurića.

S druge strane, Sidnej počinje novu eru, bez našeg Ninkovića koji je sedam godina bio alfa i omega ekipe, a u ovoj sezoni će braniti boje gradskog rivala Vonderersa sa zapada grada.

Tokom pauze u redove nebesko plavih su stigli Englez Džo Loli, Slovak Robert Mak i Španac Dijego Kabaljo, a u suprotnom smeru od Ninkovića pošao je defanzivac Džek Rodvel, koji je dres Vonderersa zamenio za Sidnejev.

Priliku za debi u crveno-crnoj opremi, Miloš Ninković će imati u nedelju, kada Vonderersi u Paramati dočekuju Pert Glori. Tim iz Zapadnog Sidneja je potpuna nepoznanica, pošto trener Mark Rudan ima čak 14 novih igrača u rosteru.

U goste im dolazi ekipa koja se najviše napatila u protekle dve “kovid sezone“. Tim iz Zapadne Australije je takođe potpuno promenio fizionomiju, pošto je doveo čak 15 novih fudbalera, među kojima i mladog Srbina Luka Ivanovića, koji je prešao u Pert iz Brizbejna.

U ekipi iz Kvinslenda ostao je drugi igrač srpskog porekla. Nikola Mileusnić će uz novajliju Čarlija Ostina, koji je u Brizbejn stigao iz engleskog Kvins Parka, predstavljati najjače ofanzivnog oružje ekipe trenera Vorena Muna.

Brizbejn sezonu počinje duelom sa Mekarturom, koji u prvenstvo ulazi okuražen osvajanjem prvog pehara u istoriji, Kupa Australije. Čuveni Dvajt Jork u ulozi trenera namerava da nastavi svoj trofejni put i sigurno će pokušati da pomrsi konce favoritima i u A-ligi.

Na Novom Zelandu igraju Velington Finiks i Adelajd Junajted, klubovi koji bi i ove sezone mogli da uđu u najozbiljniju trku za plej-of.

Novozelanđani su doveli Stivena Ugarkovića, Kostu Barbarusesa, Brazilca Sasea i Bugarina Kraeva, dok je prelazni rok u Adelajdu protekao bez zvučnih imena.

Parovi 1. kola

U prvom kolu A-lige sastaju se: Melburn Siti – Vestern Junajted (sinoć), Brizbejn – Mekartur (subota, 17.00), Central Koust Mariners – Njukasl Džets (subota, 17.00), Sidnej FC – Melburn Viktori (subota, 19.45), Velington Finiks – Adelajd Junajted (nedelja, 13.00) i Zapadni Sidnej Vonderers – Pert Glori (nedelja, 15.00).

Vuković kapiten

Tokom pauze između dve sezone, u Australiju se vratio Deni Vuković. Iskusni golman koji je prve fudbalske korake napravio u Belim orlovima iz Boniriga, po isteku ugovora sa holandskim NEC Najmehenom pojačao je Central Koust Marinerse.
Reprezentativac Australije će biti jedan od oslonaca tima u novoj sezoni, a u klubu su odlučili da mu povere i kapitensku traku.

Primopredaja je već izvršena na treningu, kada je Deniju traku uručio dosadašnji kapiten Mornara Met Sajmon, koji će to i zvanično uraditi ove subote, na svom oproštajnom meču protiv Njukasl Džetsa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here