Ninova nagrada: 11 naslova u užem izboru

0

Fonet/Z.M.
Prošlogodišnji dobitnik Ninove nagrade: Goran Gocić
 

Žiri, u sastavu Vladislava Gordić Petković (predsednica), Mića Vujičić, Božo Koprivica, Mihajlo Pantić i Jasmina Vrbavac sačinio je u ponedeljak, 5. januara, uži izbor kandidata za NIN-ovu nagradu.

Po mišljenju Vladislave Gordić Petković, tema odrastanja je obeležila 2014.

Ona je ocenila da se "romani pišu u stihu, u formi filmskog scenarija, radio-prenosa, proširene anegdote i statusa na Fejsbuku, memoara vojnika i grešnika, ali svakoj od formi dominira stvarnost".

Mihajlo Pantić naveo je da je "relativno lako izdvojiti deset-petnaest fikcija za koje se može reći da su manje ili više vredna umetnost".

Prema mišljenu Jasmine Vrbavac, autori pribegavaju atraktivnim temama – "od Prvog svetskog rata do sportova svemogućih. Od ljubavnih do zavičajnih. Od autobiografija do biografija poznatih. Poetičke odlike – za većinu potpuno nevažne".

Mića Vujičić ocenio je da "istorijski roman, u kome se događaji iz bliže ili dalje povesti uzimaju kao podloga na kojoj će se zamrsiti ljudske sudbine", posebno privlači romanopisce, dok je Božo Koprivica izričit u oceni da je danas "vreme uglavnom divljih, samozvanih izdavača, tako da se izbrisala granica između diletanata i pravih pisaca".

Naslovi u užem izboru

U uži izbor uvršteni su: Oto Horvat "Sabo je stao" (Kulturni centar Novog Sada), Nikola Malović "Jedro Nade" (Laguna), Slavoljub Stanković "Prvaci sveta" (Geopoetika), Ivan Tokin "Najnormalniji čovek na svetu" (Samizdat B92), Milovan Marčetić "Knjiga o Beuku" (Čigoja štampa), Mileta Prodanović "Vitiligo" (Arhipelag), Tanja Stupar Trifunović "Satovi u majčinoj sobi" (Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Istočno Sarajevo), David Albahari "Životinjsko carstvo" (Čarobna knjiga, Beograd), Vukašin Štreker "Zabrana upotrebe vatre i vode" (Književna radionica Rašić, Beograd), Laslo Blašković "Razbrajalica" (Arhipelag) i Filip David "Kuća sećanja i zaborava" (Laguna).

Kako je saopšteno, NIN će u narednom broju objaviti spisak najužeg izbora najboljih romana iz prošlogodišnje produkcije.

Šezdeset prvi dobitnik najprestižnijeg književnog priznanja u Srbiji biće proglašen 19. januara 2015.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here