Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

U bolnicama u Srbiji trenutno se nalazi više od 730 pacijenata obolelih od Covida-19, kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević i dodaje da su počele da se pune i privremene bolnice.

Ona je navela da su najefikasnije mere, dok se ne pojavi vakcina protiv koronavirusa, nošenje maski i održavanje rastojanja.

Kako kaže svetska populacija je sada otpornija na virus u odnosu na početak godine, ali da je i dalje veliki broj novozaraženih i da se još uvek ne zna dovoljno koliko dugo imunitet na virus može da traje.

Upitana da li će u Srbiji biti uvedene radikalnije mere, kakve viđamo svuda u svetu, Kisić je rekla da kada bi se svi pridržavali propisanih mera ne bi bilo potrebe za uvođenjem novih, rigoroznijih mera.

– Lično nisam pristalica kaznene politike. Ne mogu da preciziram odgovor da li će i kada biti pooštrene mere. Međutim, ne možemo dozvoliti da se virus širi – navela je ona.

Pojašnjava da su evropske i svetske zemlje, gde su pooštrene mere, došle do tačke kada je zdravstveni sistem prepun i kada više nemaju izbora.

– Dugo smo odolevali naletu virusa. Čak i sada smo jedna od zemalja koja ima najniži rizik. Međutim, vidimo i kod nas taj trend porasta – istakla je Kisić.

Podseća da je strategija u Srbiji da privremene bolnice počnu da se popunjavaju kada kapaciteti zdravstvenog sistema budu popunjeni 60 do 70 odsto, što je slučaj u ovom momentu.

Svetski je trend pa i u Srbiji, podseća, da se bolnički leče samo pacijenti sa srednje teškim i teškim upalama pluća.

Noćna mora svakog zdravstvenog sistema je, kako je rekla, da dođe u situaciju da ne može da zbrine sve obolele od kovid 19.

– Mi smo daleko od toga. Spremamo se za najgori scenario – zaključila je ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here