JUGpress

Protekla nedelja donela je svima nama koji radimo na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš veliki i jedinstveni profesionalni izazov koji cemo jako dugo pamtiti sa velikim ponosom.

Urađena je krajnje komplikovana i složena hirurška operacija koju su, prema nama dostupnim podacima, uradile samo još kolege u Japanu 2002. godine, kaže profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za karidohirurgiju.

– Pacijent Časlav S. primljen je na našu kliniku kao hitan slučaj sa pretećim infarktom srca zbog stenoze glavnog stabla i trosudovne bolesti srca, sa suženjem leve karotidne arterije od 90 posto i pretećim infarktom mozga i šlogom. Na naše ogromno iznenađenje otkrili smo i prisustvo aneurizme trbušne aorte velicine oko 7.5 cm sa istanjenim prednjim zidom i pretećom rupturom koja bi dovelo do brutalnog iskrvarenja i trenutne smrti. Ukupno 3 veoma slozena hitna hirurška stanja kod istog pacijenta koja zahtevaju urgentno rešavanje – objašnjava Milić.

Kako bi sprečili sve moguće neželjene ishode, infarkt srca, cerebrovaskularni inzult ili pucanje aneurizme trbušne aorte, doneli smo odluku da u istom aktu simultano uradimo sve 3 operacije, dodaje Milić.

– Operacija je trajala 8 sati i posebna specificnost bila je ta sto je celu proceduru uradila jedna ista hirurška ekipa – kaže Milić.

Časlav se jako dobro oporavlja od ovako teške operacije i za nekoliko dana ide kući i nastvalja sa normalnim životom.

– Ponosan sam što sam predvodio sjajnu ekipu mladih neverovatno stručnih ljudi koji bez svetla pozornice, bez promocije i EPP-a u tišini rade krajnje složen i komplikovan posao spasavajući živote građana Niša i Jugoistočne Srbije. Hirurzi, anesteziolozi i anestetičari, perfuzeri, instrumentarke, sestre u intenzivnoj nezi i na odeljenju, dr Milan Lazarević sa svojom ekipom i čudesnim laboratorijama kojima rukovodi, kardiolozi sa naše klinike kao i celokupno pomoćno osoblje iz godine u godinu pokazuje znanje, stručnost i karakter koji se teško mogu naći i u najvećim i najpoznatijim klinikama na svetu. Joč jednom se pokazalo da svi zajedno možemo mnogo, čak i one stvari koje su retkost u svetu, sami svakako manje – zaključio je Milić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here