EPA/Valdrin Xhemaj
Vjosa Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je da Beograd nastavlja da “sledi politiku bivšeg predsednika Slobodana Miloševića”.

I to tako što je postao oruđe Rusije za destabilizaciju  Kosova i Zapadnog Balkana, sve sa ciljem da uništi dostignuća SAD prethodnih decenija u regionu.

Ona ocenjuje da je “kosovska priča – priča o uspehu” i tvrdi da Prištinu podržavaju “njeni najveći saveznici, posebno SAD”.

– Kada govorimo o Kosovu, uglavnom govorimo u kontekstu rata. Neki ljudi u svetu misle da je rat na Kosovu počeo 2011. godine, kada je počeo dijalog Kosova i Srbije – kazala je Osmani u Njujorku, na Institutu za spoljnu politiku pri univerzitetu Džons Hopkins, prenela je “Koha ditore”.

Osmani je govorila i o, kako je rekla, destruktivnoj politici Rusije u regionu Zapadnog Balkana, tvrdeći da “režim u Srbiji nastavlja da sledi isti mentalitet, ali korišćenjem različtih strategija, pokušavajući da stvori takozvani veliki srpski svet”.

Ona je optužila Rusiju da ima specifične interese u regionu i da i to nije samo destabilizacija Kosova, već da Moskva želi da poništi sve što su SAD postigle u poslednje tri decenije, a to su, prema njenim rečima, stabilnost i demokratija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here